of0
Export
ISUBÜ Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi Ders İçeriği
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
Ders Bilgileri
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GDA-3104
Meyve Sebze Teknolojisi ve Kalite Analizleri
2.0
0.0
2.0
3.0
4.0
2. Yarıyıl
Ders İzleme
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Doç.Dr. Havva Nilgün Budak
Dersin Yardımcıları
 
Dersin Amacı
Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulama yeterliliklerini kazandırmak
Dersin Hedefleri
1 - TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alır ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatır.
2 - Meyve sebze alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini anlar.
3 - Meyve sebze ve ürünlerinde kimyasal analizleri yapar.
4 - Meyve sebze ve ürünlerinde fiziksel analizleri yapar.
5 - Meyve sebze ve ürünlerinde duyusal analizleri yapar.
6 - Analiz sonuçlarını değerlendirerek yorumlar.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Meyve ve sebzelerin bileşim öğelerini tanıyıp ayırtedebilecektir.Meyve ve sebzelerin bileşim öğelerini karşılaştırabilir.Konservelerde kalite kontrolünü tartışabilecektir.Konserve üretiminde yer alan işlem aşamalarını açıklayabilir.Meyve ve sebze konservelerinde meydana gelen bozulmaları tanıyabilir.Meyve sularının kalite kontrolü hakkında değerlendirme yapabilecektir.Meyve suyu sınıflandırma esaslarını ve tiplerini açıklayabilir.Farklı tiplerde meyve suyu üretim yöntemlerini ve parametrelerini tanımlayabilir.Domates salçası, Sirke ve Turşu üretim ve kalite parametrelerini tartışabilecektir.Domates salçasının üretimini ve mevzuattaki yerini açıklayabilir.Sirke üretim tekniklerini sıralayabilir.Turşu üretimini ve üretim sırasında görülen bozulmaları açıklayabilir.Bitkisel yağ üretiminin temel unsurlarını ve kalite ölçütlerini açıklayabilecektir.Taze, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve- sebzelerde bulunabilecek mikroorganizmaları açıklayabilecektir.Taze, dondurulmuş ve kurutulmuş ürünlerde mikrobiyolojik analizleri planlayabilir.Meyve suyu ve konsarve gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmaları tanımlayabilir.
Dersin İçeriği
Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları
Önkoşul Dersleri
 
Önerilen Seçmeli Dersler
 
Ders İşleme Biçimi
 
Ders Biriminin Seviyesi
 
Değerlendirme Sistemi
Akts/İş Yükü Tablosu
Yarıyıl İçi Çalışmaları
Sayısı
Katkı Payı
Etkinlik
Sayısı
Süresi
Toplam
Ara Sınav
1
60
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç)
14
4
56
Kısa Sınav
0
0
Sınıf Dışı Ders çalışma Süresi
14
3
42
Ödev
0
0
Ödevler
0
0
0
Devam
0
0
Sunum
0
0
0
Uygulama
1
20
Proje
0
0
0
Labaratuvar
1
20
Laboratuvar Çalışması
6
3
18
Proje
0
0
Arazi ya da Alan Çalışması
0
0
0
Atölye
0
0
Ara Sınavlar
1
10
10
Seminer
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavı
1
10
10
Arazi Çalışması
0
0
İş Yükü Saati(30)
0
Toplam
100
Toplam İşyükü/Saat
136
Yıliçiin Başarıya Oranı
40
Dersin Akts Kredisi
4
Finalin Başarıya Oranı
60
 
Toplam
100
 
Kaynaklar
Ders Notu
[1] Dokuzlu,C. 2000. Gıda Analizleri. Marmara kitabevi,Bursa
[2] TS 1596 , Şeftali nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[3] TS 382, Bezelye Konservesi, 12.04.1991, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[4] TS 11914, Vişne nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[5] TS 3631, Vişne suyu, 21.04.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[6] TS 11915, Portakal nektarı, 20.07.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[7] TS 3684, Vişne suyu konsantresi, 29.01.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[8] TS 4200, Lahana Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[9] TS 4213, Patlıcan Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[10] TS 3958, Vişne reçeli, 20.04.1987, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[11] TS 3734, Marmelatlar, 30.03.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[12] TS 10035,Reçel yapım kuralları, 24.03.1992, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[13] TS 5282, Ketçap, 21.03.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[14] TS 7630, Zeytin ezmesi, 21.11.1989, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[15] TS 1880, Sirke, 23.02.1988, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
Diğer Kaynaklar
 
Materyal
Dokümanlar
 
Ödevler
 
Sınavlar
 
Materyal Diğer
 
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
İş Yerleştirmeleri
Her hangi bir eğitimsel öğe gibi, krediler yalnızca öğrenme çıktılarına ulaşıldığında ve çıktılar değerlendirildiğinde verilir. Eğer çalışma yeri planlanmış değişimin parçasıysa (örneğin Farabi ve Erasmus), ve yerleştirme için beklenilen öğrenme çıktılarına ulaşılmışsa Öğrenme Sözleşmesi verilen kredilerin sayılarını göstermesi gerekmektedir.
Bölümün Öğrenme Çıktıları
No
Bölüm Öğrenme Çıktısı
Katkı Düzeyi
1
Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak
0
2
Laboratuar Tekniklerini Uygulamak
0