of0
Export
ISUBÜ Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi Ders İçeriği
Bölüm
Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
Ders Bilgileri
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GDA-3105
Gıda İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon
3.0
0.0
0.0
3.0
4.0
1. Yarıyıl
Ders İzleme
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersi Verenler
Dr. Öğr. Üyesi Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
 
Dersin Amacı
İşletmelerde hijyen ve sanitasyonun sağlanması için alınması gereken önlemleri, Temizlik ve Dezenfeksiyon için gerekli deterjan tipleri ve uygulanma şekil ve koşullarını öğretmeyi amaçlamaktadır.
Dersin Hedefleri
Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarının ve uygulamalarının öğretilmesi, Temizlik Sistemleri, deterjan ve dezenfektanlar hakkında bilgi hazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin Öğrenme Çıktıları
1) Personel hijyeni ve uygulanmasını bilir,
2) Gıda zehirlenmeleri ve önlemleri hakkında bilgisi olur,
3) İşletmelerde kir düzeylerine göre hangi deterjan ve dezenfeksiyon uygulamasını seçeceğini bilir,
4) Merkezi temizlik sistemleri hakkında bilgisi olur.
Dersin İçeriği
Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları, gıda maddelerine hastalık etmenlerinin kontaminasyonu, gıda enfeksiyon ve intoksikasyonları, gıda işletmelerinin biyolojik kontrolü, gıda endüstrisinde temizlik ve dezenfeksiyon.
Önkoşul Dersleri
 
Önerilen Seçmeli Dersler
 
Ders İşleme Biçimi
 
Ders Biriminin Seviyesi
 
Değerlendirme Sistemi
Akts/İş Yükü Tablosu
Yarıyıl İçi Çalışmaları
Sayısı
Katkı Payı
Etkinlik
Sayısı
Süresi
Toplam
Ara Sınav
1
100
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç)
14
3
42
Kısa Sınav
0
0
Sınıf Dışı Ders çalışma Süresi
14
2
28
Ödev
0
0
Ödevler
1
10
10
Devam
0
0
Sunum
0
0
0
Uygulama
0
0
Proje
0
0
0
Labaratuvar
0
0
Laboratuvar Çalışması
0
0
0
Proje
0
0
Arazi ya da Alan Çalışması
0
0
0
Atölye
0
0
Ara Sınavlar
1
20
20
Seminer
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavı
1
20
20
Arazi Çalışması
0
0
İş Yükü Saati(30)
0
Toplam
100
Toplam İşyükü/Saat
120
Yıliçiin Başarıya Oranı
40
Dersin Akts Kredisi
4
Finalin Başarıya Oranı
60
 
Toplam
100
 
Kaynaklar
Ders Notu
 
Diğer Kaynaklar
 
Materyal
Dokümanlar
 
Ödevler
 
Sınavlar
 
Materyal Diğer
 
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
İş Yerleştirmeleri
Her hangi bir eğitimsel öğe gibi, krediler yalnızca öğrenme çıktılarına ulaşıldığında ve çıktılar değerlendirildiğinde verilir. Eğer çalışma yeri planlanmış değişimin parçasıysa (örneğin Farabi ve Erasmus), ve yerleştirme için beklenilen öğrenme çıktılarına ulaşılmışsa Öğrenme Sözleşmesi verilen kredilerin sayılarını göstermesi gerekmektedir.
Bölümün Öğrenme Çıktıları
No
Bölüm Öğrenme Çıktısı
Katkı Düzeyi
1
Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak
5
2
Laboratuar Tekniklerini Uygulamak
2