of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi İ.Ö.
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GIT-215
Beslenme İlkeleri
3.0
0.0
0.0
3.0
3.0
3. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
4-Nurgül ŞENOL
Dersin Yardımcıları
 
Ofis Yeri
 
E-Posta
 
Ofis Görüşme Saatleri
 
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Besinlerin insan vücudundaki metabolizması.
Dersin İçeriği
Kavramlar: beslenme, kalori, WHO, RDA, kalorimetre, enerji. Akdeniz, Asya, ABD beslenme piramitleri ve yapılan son önemli değişiklikler ve nedenleri. Sindirim sistemi, protein, karbonhidrat ve lipitlerin sindirimleri ve sistemdeki önemli enzimler. Başlıca enerji veren beslenme grupları ve önemleri: proteinler, karbonhidratlar, lipitle, kalori miktarları, gerekli günlük enerji sağlamada ne kadar tüketilmeleri ve hesaplama yöntemleri, vücuttaki metabolizmaları. Kolesterol, yapısı, vücuttaki görevleri, kandaki LDL ve HDL miktarları, bitkisel yağların beslenmede önemi, balık yağları ve omega yağ asitlerinin sağlık üzerine etkileri. Suyun vücuttaki önemi ve görevleri. Vitamin ve mineraller, eksikliklerinde görülen rahatsızlıklar, toksik etkileri, günlük tavsiye edilen miktarları ve kaynakları. Sağlıklı gıda ingrediyenleri, lifler, antioksidantlar, Vit C, Vit E,likopen, tocopferoller, CLA, selenyum, çinko vb.Beslenmenin sağlık üzerine etkileri: kalp hastalıkları, kanser, şeker, obezite
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
 
Dersi İşleyiş Yöntemi
Yüz Yüze
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
 
Uzmanlık/Alan Dersi
 
Destek Dersi
 
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
 
Aktarılabilir Beceri Dersi
 
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Beslenmenin büyüme ,gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah etmek
DK2
Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlamak
DK3
Besin gruplarını sıralamak ve işlenerek saklama yöntemlerini ana hatlarıyla belirtmek
DK4
Özel durumlarda beslenmenin normal durumda beslenme ile arasındaki farklılıkları ana hatlarıyla belirtmek