of0
Export
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
PROGRAM DERS BİLGİ PAKETİ
DERS İÇERİĞİ
Bölüm
Şarkikaraağaç Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi
DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu
Ders Adı
Kredi Teorik
Kredi Pratik
Kredi Lab/U
Kredi Toplam
Kredi Ects
Yarı Yılı
GIT-223
Gıda Ambalajlama Teknolojisi
3.0
0.0
0.0
3.0
3.0
3. Yarıyıl
Dersin Dili
Türkçe
Ders Düzeyi
ÖNLİSANS TYYÇ:5.DÜZEY EQF-LLL:5.DÜZEY QF-EHEA:KISA DÜZEY
Dersin Türü
Seçmeli
Dersi Verenler
Öğr. Gör. Şerife ÇEVİK
Dersin Yardımcıları
Ambalaj Teknolojisi, Üçüncü M., 2007
Ofis Yeri
ISUBÜ Gelendost MYO
E-Posta
serifecevik@isparta.edu.tr
Ofis Görüşme Saatleri
Çarşamba 14:00-15:00
İş Telefonu
 
Dersin Amacı
Ambalajlama ve Paketlemenin temel kavramlarını anlamak
Dersin İçeriği
1. Ambalajın Tanımı, Önemi ve Fonksiyonları 2. Gıdalardaki Bozulmalar ve Kinetik Reaksiyonları 3. Ambalaj Materyalleri a. Cam b. Metal c. Kağıt d. Ahşap e. Plastik f. Kompozitler (lamine materyaller) 4. Ambalajlama Teknikleri ve Otomasyonu 5. Ambalaj Tasarımı ve Gıdalarda Raf Ömrünün Belirlenmesi 6. Spesifik Gıdaların Ambalajlanması a. Neme Duyarlı Gıdalar b. Oksijene Duyarlı Gıdalar c. Donmuş Gıdalar d. Et ve Ürünleri 7. Aseptik Ambalajlama 8. Modifiye ve Kontrollü Atmosfer ile Ambalajlama 9. Gıda-Ambalaj Etkileşimleri
Önkoşul Dersleri
 
Ders Öğrenme-Öğretme Yöntemi
Ders
Grup Çalş. / Ödevi
Dersi İşleyiş Yöntemi
Uzaktan Öğretim
DERSİN KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi (Genel)
Katkı Düzeyi (%)
Temel Mesleki Ders
70
Uzmanlık/Alan Dersi
30
Destek Dersi
0
Beceri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi
0
Aktarılabilir Beceri Dersi
0
DERSİN KAZANIMLARI
DK1
Gıda ambalajlamada kullanılan materyallerin temel özellikleri
DK2
Plastik, metal ve seramik selüloz bazlı ambalaj materyallerinin üretimi
DK3
Biyobozunur ambalajlar; modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama;
aktif ve akıllı ambalajlama ve aseptik ambalajlama teknolojileri
DK4
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin yasal boyutu, ambalaj-çevre-sağlık ilişkisi.