Ders Adı Girişimcilik
Ders Kodu ISY-118
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) 3-
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 1) Girişimcinin ortaya çıkışını ve girişimcinin iş yaşamında başarılı olma yöntemlerini kavrayabilme 2) Girişimcilik konusunun temel kavramlarını açıklayabilme 3) Küçük işletmeleri ve ekonomideki rollerini kavrayabilme 4) Girişimciliğin ekonomideki önemini kavrayabilme 5) Türkiye?de girişimci olma şekillerini tanıyabilme 6) Küçük işletmelerin çeşitlerini ve ekonomiye katkılarını kavrayabilme 7) Küçük işletmelerin kuruluş sürecini kavrayabilme 8) Küçük işletmelerde yönetim, üretim, pazarlama ve finansman fonksiyonlarını bütünlük içerisinde kavrayabilme
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Bu derste girişimcilik kavramı, girişimciliğin önemi ve özellikleri, türleri, küçük işletme yönetimi konuları incelenecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Bu ders girişim ve girişimci kavramlarının açıklanmasını, küçük işletmelerin kurulması ve işleyişinin bilinmesini teori ile uygulama bazında birleştirmeyi amaçlar. Öğrencileri iş hayatında girişimciliğe özendirmek, küçük işletmelerin yönetiminde ortaya çıkan sorunları ve başarısızlık nedenlerini tartışmayı hedeflemektedir.
Dersin Amacı Bu ders girişim ve girişimci kavramlarının açıklanmasını, küçük işletmelerin kurulması ve işleyişinin bilinmesini teori ile uygulama bazında birleştirmeyi amaçlar. Öğrencileri iş hayatında girişimciliğe özendirmek, küçük işletmelerin yönetiminde ortaya çıkan sorunları ve başarısızlık nedenlerini tartışmak da amaçlanır.
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Giriş ve girişimcilikle ilgili temel kavramlar
2 Girişimciliğin sosyal, ekonomik açıdan önemi
3 Girişimci olma süreci, Türkiye’de ve Dünyada girişimcilik ve tarihi
4 Yeni iş fikirleri, Risk Sermayesi ve Diğer Sermaye Bulma Yöntemleri
5 Girişimcilik Türleri ve Girişimcilik Kültürü
6 Başarılı Girişimcilik Öyküleri
7 Türkiye’de Girişimciliğin Özendirilmesi
8 Küçük İşletmelerin Yönetim Fonksiyonu ve Yeni Yönetim Yaklaşımları
9 Küçük İşletmelerin Üretim Fonksiyonu ve Üretim Teknikleri
10 Küçük İşletmelerin Pazarlama Yapısı, Sorunları ve Pazarlama Teknikleri
11 Küçük İşletmelerin İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Fonksiyonları.
12 Küçük İşletmelerin Finansman Yapısı, Sorunları ve Finansman Teknikleri
13 Türkiye’de Küçük İşletmelerin Sorunları ve Çözüm Yolları
14 Genel Değerlendirme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 İşletme yönetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kavrayabilmek 4
2 İşletme yönetimi ile ilgili temel bilgi teknolojileriyle birlikte gelişmiş paket programları kullanabilmek 0
3 Yönetim fonksiyonlarına teorik açıdan hakim olabilmek ve bu fonksiyonları pratik açıdan uygulayabilmek 4
4 İşletmelerde büro düzenine, çalışma şartlarına ve ekip çalışmasına uyum sağlama yeteneğini kazanabilmek 4
5 İşletmelerin kuruluş ve işleyişi sürecindeki bütün mevzuata hakim olabildiğini göstermek 5
6 İşletme fonksiyonlarına teorik ve pratik açıdan hakim olabildiğini göstermek 4
7 Makro ve mikro boyutta ekonomi bilgisine sahip olabilmek 0
8 Yeterli düzeyde mesleki yabancı dil bilgisine sahip olabilmek 0
9 İş yaşamında ve iş ilişkilerinde meslek etiğine ve sosyal sorumluluk anlayışına sahip olduğunu göstermek 4
10 İşletme içinde doğabilecek durum ve olaylara dair sorunları algılama ve sorunlara yaratıcı çözümler geliştirme yeteneğini kazanabilmek 5
11 Atatürk İlkeleri ve İnkılapları ve Türkçeyi kullanma konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyine erişebilmek 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 1 30
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar 1)ÇELİK, A. Ve AKGEMCİ, T. Girişimcilik Kültürü ve KOBİ’ler.Nobel Yayın Dağıtım, 1998, Ankara. 2)DÖM, Serpil. Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Detay Yayıncılık, 2006, Ankara 3)KÜÇÜK, Orhan. Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, 2007, Ankara. 4)MÜFTÜOĞLU, Tamer. Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler KOBİ’ler, Turhan Kitabevi, 2002,
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)