Ders Adı Yiyecek İçecek Servisi
Ders Kodu ASC-3111
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğretim Görevlisi Hüseyin DUMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 1-Yiyecek-içecek işletmelerinin her anlamda tanıtılması. 2-Öğrencilerin sektörde yiyecek-içecek işletmeleri ile ilgili her konuda bilgi sahibi olması. 3-Almış oldukları eğitimleri tatbik edebilecek,sektörde kullanabilecek duruma gelmeleri. 4-Turizm sektöründe bilgili ve tecrübeli yeni yönetici adayları yetiştirme. 5-Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olmak
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Yiyecek içecek bölümünün organizasyon yapısı, iş tanımları ve iş gerekleri üzerinde durulacak, daha sonra ise servis departmanında kullanılan malzemeler tanıtılacaktır. Hijyen ve sanitasyon hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra, mönü ve servis bilgisi ayrıntılı olarak aktarılacaktır. Bölümlerde servis elemanlarının ihtiyaç duyabilecekleri temel mutfak bilgileri verilecek, içecekler ve servisleriyle ilgili açıklamalar yapılacaktır. Konuklarla ilişkiler ve şikayetlerle ilgilenme, bir rekabet aracı olarak konuk ilişkilerinin üzerinde durulacaktır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri 1-Yiyecek-içecek işletmelerinin her anlamda tanıtılması. 2-Öğrencilerin sektörde yiyecek-içecek işletmeleri ile ilgili her konuda bilgi sahibi olması. 3-Almış oldukları eğitimleri tatbik edebilecek,sektörde kullanabilecek duruma gelmeleri. 4-Turizm sektöründe bilgili ve tecrübeli yeni yönetici adayları yetiştirme. 5-Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olmak
Dersin Amacı Yiyecek içecek bölümünün organizasyon yapısı, iş tanımları ve iş gerekleri üzerinde durulacak, daha sonra ise servis departmanında kullanılan malzemeler tanıtılacaktır. Hijyen ve sanitasyon hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra, mönü ve servis bilgisi ayrıntılı olarak aktarılacaktır. Bölümlerde servis elemanlarının ihtiyaç duyabilecekleri temel mutfak bilgileri verilecek, içecekler ve servisleriyle ilgili açıklamalar yapılacaktır. Konuklarla ilişkiler ve şikayetlerle ilgilenme, bir rekabet aracı olarak konuk ilişkilerinin üzerinde durulacaktır.
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 servis departmanı tanımı ve görevleri, restaurant servis malzemeleri
2 restaurant servis malzemeleri, menü tanzimi ve çeşitleri
3 menü tanzimi ve çeşitleri, dünyaca bilinen kahvaltı çeşitleri
4 dünyaca bilinen kahvaltı çeşitleri,mise'en place,dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
5 mise'en place, dünyaca bilinen servis metodları, dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
6 dünyaca bilinen servis metodları, servis personeli müşteri ilişkisi
7 servis personeli müşteri ilişkisi, flambe, dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
8 flambe, dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri, dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
9 arasınav, dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri,dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
10 menüye uygun içki seçimi, restaurant masa düzenleri, dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
11 restaurant masa düzenleri,dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
12 kişisel hijyen, servis personelinde aranan özellikler,dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
13 servis personelinde aranan özellaikler,dünyaca bilinen servis şekil ve usulleri
14 servis personelinin rütbelendirilmesi,servis personelinde aranan özellikler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir. 0
2 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir. 0
3 Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir. 0
4 Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 0
5 Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir. 0
6 Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. 0
7 Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır. 0
8 Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. 0
9 Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. 0
10 Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar. 0
11 Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir. 0
12 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. 0
13 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur. 0
14 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur. 0
15 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. 0
16 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular. 0
17 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir. 0
18 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir. 0
19 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir. 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 0
Finalin Başarıya Oranı 0
TOPLAM 0
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 1 10 10
Ödevler 1 10 10
Sunum 1 10 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 32 32
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 32 32
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu konaklama işletmelerinde servis tekniği yönetimi, yrd.doç.dr. yaşar yılmaz
Diğer Kaynaklar servis tekniği ve uygulamaları, alptekin sökmen, yiyecek içecek hizmetleri yönetimi, prf.dr.nilüfer koçak
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)