Ders Adı İkram ve Servis Hizmetleri
Ders Kodu SHK-132
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Gürkan GÜLTEKİN
Dersin Yardımcıları Öğr. Gör. Barış Işıldak ve Öğr. Gör. Battal Tuna
Dersin Öğrenme Çıktıları Bu dersin sonunda öğrenci, uçaklarda seyahat eden misafirlerine yiyecek ve içecek servisi yapabilecektir.Servis yapabilecektir.Servis edeceği yiyecekler konusunda bilgi sahibi olacaktır.Sıcak yiyecekleri bilir.Soğuk yiyecekleri bilir.Servis edeceği içecekler konusunda bilgi sahibi olacaktır.Alkollü içkileri bilir.Alkolsüz içkileri bilir.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği İkram ve servis hizmetleri ile alakalı ders içerikleri bulunmaktadır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Dersi alan öğrencilerin ikram ve servis hizmetleri konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Dersin Amacı Uçuş süresi boyunca, yolculara sunulmakta olan servislerin bütünüdür. Gelişen teknik ve modernizasyona, ayrıca günümüz koşullarına bağlı olarak, ikram planlaması geniş kapsamlı ve detaylı bir faaliyettir. Uçuşta sunulan ikram tepsisi yolcunun önüne çıkana kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu aşamalar, havayolu, ikram firmaları ve malzeme sağlayıcı firmalar arasında oluşan, "İkram Servis Sistemi" içinde gerçekleşmektedir. Ders Havaalanlarında yolculara hizmet eden Lounge Servisini de kapsamaktaıdr.
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 İkram ve Ağırlama ile İlgili Temel Kavramlar
2 Servis Malzemelerinin Tanıtılması ve Korunması
3 Hijyen ve Sanitasyon
4 Servis Prosedürleri: Standart Servis Şekilleri
5 Yiyecek Bilgisi
6 Yiyecek Bilgisi
7 İçecek Bilgisi
8 Bar Yönetimi
9 İçki Türleri: Alkollü İçkiler, Kokteyller, Şarap Çeşitleri, Bira Çeşitleri
10 Alkolsüz İçecekler
11 Aperatif İçkiler
12 İçecek Servisi
13 Yemekte İkram Edilen İçkiler
14 Sindirime Yardımcı İçecekler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Takım çalışması becerisi 0
2 Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi 0
3 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci 0
4 Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi 0
5 Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi 0
6 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi 0
7 Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi 0
8 Mesleki yasal mevzuatı anlayabilme ve uygulama becerisi 0
9 Etkin iletişim kurma becerisi 0
10 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisi 0
11 Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi 0
12 Yabancı dilde iletişim kurma becerisi 0
13 Mesleki öz güven becerisi 0
14 Girişimcilik becerisi 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)