Ders Adı Tahıl Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3102
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç.Dr. Havva Nilgün Budak
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 1 - Tahılların yapısı ile beslenme ve ekonomik açıdan önemini kavrar 2 - Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar 3 - Tahılların depolanması ve öğütülmesi konularını kavrar 4 - Tahıl ürünlerinin (ekmek,makarna, bisküvi,vb.) üretim teknolojilerini kavrar 5 - Tahıl ürünleri temel analizlerini deneysel olarak uygular, sonuçları yorumlar ve raporlar 6 - Tahıl ve ürünleri konusunda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Tahıl tanesinin yapısı, tahılların depolanması, buğday öğütme teknolojisi, buğday ve un kalite kriterleri, diğer tahılların (pirinç, mısır, arpa, vb) öğütülmesi ve işlenmesi, tahılların kimyasal bileşimi, nişasta ve özellikleri, tahıl proteinleri, gluten, hamur reolojisi, ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojileri, tahıl ürünlerinde kalite kontrol ve yeni teknolojiler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Tahıllar ve tahıl ürünleri konularında temel bilgiler vermek,Tahıl tanesinin yapısı, tahılların depolanması, buğday öğütme teknolojisi, buğday ve un kalite kriterleri, diğer tahılların (pirinç, mısır, arpa, vb) öğütülmesi ve işlenmesi, tahılların kimyasal bileşimi, nişasta ve özellikleri, tahıl proteinleri, gluten, hamur reolojisi, ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojileri, tahıl ürünlerinde kalite kontrol ve yeni teknolojiler
Dersin Amacı Tahıllar ve tahıl ürünleri konularında temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak
WorkPlacement Tekniker olarak uygun pozisyonlarda görev alabilmektedir
Hafta Konular  
1 Tahıllar: tanımlamalar ve tahıl danesinin yapısı
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
2 Tahılların depolanması
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
3 Tahılların öğütülmesi (Buğday öğütme teknolojisi; Mısır, pirinç, yulaf,…vb. diğer tahılların öğütülmesi ve işlenmesi)
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
4 Tahılların kimyasal bileşimi (Nişasta, Protein, Enzimler vd.)
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
5 Uygulama: Nişasta analizleri
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
6 Hamur reolojisi ve reolojik özelliklerin belirlenmesinde kullanılan yeni yöntemler (DoughLab, MixoLab, RVA, Rheofermentometre)
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
7 Uygulama: Gluten analizleri
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
8 Uygulama: Sedimentasyon testler
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
9 Ara sınav
 
10 Ekmek ve makarna üretim teknolojileri
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 1997. Tahıl İşleme Teknolojisi. Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
11 Uygulama: ekmek ve makarna analizleri
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 1997. Tahıl İşleme Teknolojisi.Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
12 Yumuşak buğday ürünleri (bisküvi, kek ve kraker) üretim teknolojisi
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
13 Tahıl kalite kontrolünde uygulanan yeni yöntemler: NIR, SRC, BVM lazer ve akıllı cihazlar (ViskoQick, GlutoPeak) ile tahıl analizleri
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
14 Ödev sunumları
  Ön Hazırlık: Elgün, A. ve Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 0
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 0
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 0
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 0
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 0
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 0
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 0
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 0
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 0
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 0
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 0
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 0
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 4 32
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 146    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1] Tahıl Ürünleri teknolojisi, ders notları (basılmamış) ve Power Point Sunusu (Doç.Dr.Serpil Öztürk) [2] ÖZTÜRK, S., 2013. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Her Yönüyle Gıda, sf.135-174. Editörler: Fügen Durlu Özkaya, Serap Coşansu, Kamuran Ayhan, Sidas Medya Ltd.Şti. ISBN:978-605-5267-06-3. İzmir. [3] Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum [4] Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. [5] Talay, M. 1997. Ekmek bilimi ve teknolojisi. Ekin yayıncılık ve pazarlama, İstanbul [6] Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)