Ders Adı Meyve Sebze Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3104
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç.Dr. Havva Nilgün Budak
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Meyve ve sebzelerin bileşim öğelerini tanıyıp ayırtedebilecektir.Meyve ve sebzelerin bileşim öğelerini karşılaştırabilir.Konservelerde kalite kontrolünü tartışabilecektir.Konserve üretiminde yer alan işlem aşamalarını açıklayabilir.Meyve ve sebze konservelerinde meydana gelen bozulmaları tanıyabilir.Meyve sularının kalite kontrolü hakkında değerlendirme yapabilecektir.Meyve suyu sınıflandırma esaslarını ve tiplerini açıklayabilir.Farklı tiplerde meyve suyu üretim yöntemlerini ve parametrelerini tanımlayabilir.Domates salçası, Sirke ve Turşu üretim ve kalite parametrelerini tartışabilecektir.Domates salçasının üretimini ve mevzuattaki yerini açıklayabilir.Sirke üretim tekniklerini sıralayabilir.Turşu üretimini ve üretim sırasında görülen bozulmaları açıklayabilir.Bitkisel yağ üretiminin temel unsurlarını ve kalite ölçütlerini açıklayabilecektir.Taze, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve- sebzelerde bulunabilecek mikroorganizmaları açıklayabilecektir.Taze, dondurulmuş ve kurutulmuş ürünlerde mikrobiyolojik analizleri planlayabilir.Meyve suyu ve konsarve gıdalardaki mikrobiyolojik bozulmaları tanımlayabilir.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri 1 - TSE’ye uygun olarak, örnek (numune) alır ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatır. 2 - Meyve sebze alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini anlar. 3 - Meyve sebze ve ürünlerinde kimyasal analizleri yapar. 4 - Meyve sebze ve ürünlerinde fiziksel analizleri yapar. 5 - Meyve sebze ve ürünlerinde duyusal analizleri yapar. 6 - Analiz sonuçlarını değerlendirerek yorumlar.
Dersin Amacı Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulama yeterliliklerini kazandırmak
WorkPlacement Bölüm mezunlarına ‘’Gıda Kontrolörü’’ unvanı verilmektedir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı -İl Sağlık Müdürlükleri -Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları -Hıfzısıhha Enstitüsü -Tariş -Belediyeler -İl Sağlık Müdürlükleri -Pastaneler -Süthaneler -Otel -Restoranlar -Hastane vs.
Hafta Konular  
1 Meyvelerin Bileşim Öğeleri
2 Sebzelerin Bileşim Öğeleri
3 Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Kurumadde tayini, rutubet tayini, kül tayini, yağ tayini)
4 Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein tayini, tuz tayini, asitlik tayini)
5 Konserve Üretim İşlemleri
6 Konservelerde Kalite Kontrolü, (Numune alma, duyusal, kimyasal, fiziksel analizler)
7 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi
8 Meyve Suyu Üretim Teknolojisi ve Kalite Kontrolü ((Numune alma,duyusal, kimyasal, fiziksel analizler)
9 Arasınav
10 Domates Salçası Üretim Teknolojisi (Numune alma, duyusal, fiziksel analizler)
11 Sirke Üretim Teknolojisi
12 Reçel ve Marmelat analizleri(Numune alma, duyusal, kimyasal, fiziksel analizler)
13 Kurutulmuş meyve sebzelerin analizleri(Numune alma, duyusal, kimyasal, fiziksel analizler)
14 Dondurulmuş meyve sebzelerin analizleri(Numune alma, duyusal, fiziksel analizler)
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 0
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 0
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 0
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 0
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 0
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 0
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 0
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 0
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 0
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 0
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 0
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 0
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 6 3 18
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 136    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu [1] Dokuzlu,C. 2000. Gıda Analizleri. Marmara kitabevi,Bursa [2] TS 1596 , Şeftali nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [3] TS 382, Bezelye Konservesi, 12.04.1991, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [4] TS 11914, Vişne nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [5] TS 3631, Vişne suyu, 21.04.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [6] TS 11915, Portakal nektarı, 20.07.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [7] TS 3684, Vişne suyu konsantresi, 29.01.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [8] TS 4200, Lahana Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [9] TS 4213, Patlıcan Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [10] TS 3958, Vişne reçeli, 20.04.1987, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [11] TS 3734, Marmelatlar, 30.03.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [12] TS 10035,Reçel yapım kuralları, 24.03.1992, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [13] TS 5282, Ketçap, 21.03.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [14] TS 7630, Zeytin ezmesi, 21.11.1989, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [15] TS 1880, Sirke, 23.02.1988, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)