Ders Adı Gıda Muhafaza Yöntemleri
Ders Kodu GDA-3114
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Öğrenci muhafaza yöntemlerini bilir. Öğrenci modern muhafaza metodlarının uygulanması hakkında bilgi sahibi olur. Öğrenci gıda muhafaza metod prensiplerini bilir. Öğrenci gıda endüstrisindeki risk faktörlerini bilir. Öğrenci gıda muhafaza metodları hakkında bilgi sahibi olur.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması,Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalga, Konserve üretim teknolojisi,Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası, Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası, Kurutma teknolojisi, Işınlama teknolojisi, Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları, Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleri, Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitrit, Dumanlama (tütsüleme) teknolojisi, Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği, Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Öğrencilerin gıdaların depolanmasında meydana gelen değişimler ve muhafaza amacıyla kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Dersin Amacı Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar
2 Gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler
3 Gıda muhafaza yöntemleri
4 Kontaminasyonun önlenmesi
5 Mikroorganizmaların uzaklaştırılması
6 Gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası
7 Soğutma ve dondurma teknikleri
8 Su aktivitesinin düşürülmesi
9 Kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme
10 Gıda işleme ve muhafazada ısıl işlemler
11 Elektrik akımı
12 Yüksek Hidrostatik basınç
13 Işınlama yöntemi
14 Mikrodalga yöntemi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 0
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 0
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 0
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 0
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 0
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 0
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 0
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 0
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 0
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 0
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 0
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 0
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 134    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)