Ders Adı Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu GDA-3205
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak, Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Gıda işlenmesinde çeşitli amaçlarla kullanılan katkı maddeleri, katkıların fonksiyonları, Yasalar açısından değerlendirilmesi. Gıda işlemede kullanılan katkılar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak
Dersin Amacı Gıda katkı maddelerinin temel kavramlarını anlamak
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
2 Antimikrobiyal katkı maddeleri
3 Antioksidanlar
4 Emülgatörler
5 Stabilizatörler
6 Nem tutucular
7 Tatlandırıcılar
8 Renk maddeleri
9 Tat-koku maddeleri
10 Tat-koku maddeleri
11 Kelatlar
12 Asitler bazlar ve tuzlar
13 Yağla yer değiştiren maddeler
14 Diğerleri (hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları vb.)
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 2
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 2
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 3
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 2
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 2
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 3
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 3
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 4
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 4
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 2
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 2
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 2
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 2
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar 1)Çakmakçı S., Çelik İ., ‘Gıda Katkı Maddeleri’, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No:164, 2000, Erzurum, Türkiye. 2)Altuğ T.,’ Gıda Katkı Maddeleri’, Meta Basım, 2001,İzmir,Türkiye
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)