Ders Adı Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Kodu GDA-3207
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları ---
Dersin Öğrenme Çıktıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Gıda mikrobiyolojisi konularında bilgi sahibi olmak, Mikrobiyoloji uygulamalarını öğretebilmek.
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İncelemek, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, Gıdalarda mikrooganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek ve Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek.
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Gıdaların bileşimi
2 Gıdalarda bulunan önemli bakteriler
3 Gıdalarda bulunan önemli mantarlar
4 Gıdalarda bulunan viral enfeksiyonlar
5 Mikroorganizma gelişme şartları
6 Gıdaları bulaştıran kaynaklar
7 Mikrobiyal gıda zehirlenmeleri
8 Bakteriyel zehirlenmeler
9 Fungal zehirlenmeler
10 Gıda bozulmasını etkileyen faktörler
11 Gıda muhafaza metotları
12 Fiziksel muhafaza metotları
13 Kimyasal muhafaza metotları
14 Biyolojik muhafaza metotları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 4
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 3
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 4
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 2
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 2
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 2
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 3
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 3
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 2
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 1
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 3
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 1
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 1
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 40
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 5 3 15
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 1 14
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)