Ders Adı Beslenme İlkeleri
Ders Kodu GDA-3253
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Beslenmenin sağlık üzerine etkileriyle ilgili güncel bilgilerin sağlanması
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Kavramlar; beslenme, kalori, RDA, kalorimetre, enerji, Glisemik indeks, BMI,. ABD, Akdeniz, Asya, beslenme piramitleri. Sindirim sistemi, protein, karbonhidrat ve lipitlerin sindirimleri ve sistemdeki önemli enzimler. Besin Maddelerinin metabolizması, Glikoliz, Krebs, ETS, yağ asit sentezi ve yağların Beta oksidasyonu. Başlıca enerji veren beslenme grupları ve önemleri: proteinler, karbonhidratlar, lipitle, kalori miktarları, gerekli günlük enerji sağlamada ne kadar tüketilmeleri ve hesaplama yöntemleri, vücuttaki metabolizmaları. Kolesterol, yapısı, vücuttaki görevleri, kandaki LDL ve HDL miktarları, bitkisel yağların beslenmede önemi, balık yağları ve omega yağ asitlerinin sağlık üzerine etkileri. Vitamin ve mineraller, eksikliklerinde görülen rahatsızlıklar, toksik etkileri, günlük tavsiye edilen miktarları ve kaynakları. Fonksiyonel gıdalar, probiotikler, prebiyotikler, Antioksidantların önemi, lifler, antioksidantlar,fenolikler, tokoferoller, CLA, selenyum, çinko vb. Beslenmenin sağlık üzerine etkileri, kalp damar, kanser, diyabet, obezite, Blumia, Anoreksia Nervosa, Marasmus
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Beslenme ilkeleri ile ilgili güncel bilgilerin verilmesi Gıdaların ve gıda işleme yöntemlerinin sağlık üzerine etkileri hakkında güncel bilgilendirme
Dersin Amacı Beslenmenin temel ilkeleri, bioaktif gıda bileşenleri ve gıdaların sağlık üzerine etkileri hakkında bilgilerin verilmesi
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Beslenmeye Giriş, Önemli kavramlar, Farklı Ülkelerin Geleneksel Beslenme Özellikleri ve Sağlık Üzerine Olası etkileri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
2 Sindirim sistemi ve enzimleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
3 Sindirilen besin maddelerinin metabolizması, enerji üretimi, Glikoliz, Krebs, Elektron Transport Sistemi
  Ön Hazırlık: Kitaplar
4 Vücutta Yağ Asit Sentezlemesi ve Yağ Yakımı, Beta-Oksidasyon
  Ön Hazırlık: Kitaplar
5 Glisemik İndeks ve Önemi, Vücut Kütle İndeksi, Tavsiye Edilir Günlük alınması Gerekli Besin Maddeleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
6 Karbonhidratların ve liflerin beslenmede önemi, sağlık üzerine etki mekanizmaları
  Ön Hazırlık: Kitaplar
7 Lipitlerin beslenmede önemi, Kolesterol sentezi, sağlık açısından kolesterolün önemi, trans yağ asitleri oluşum mekanizması, trans yağların tüketiminin sağlık üzerine etkileri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
8 Proteinlerin Beslenmede önemi, bitkisel ve hayvansal gıdalardan alınan proteinlerin sağlıklı beslenmede önemi
  Ön Hazırlık: Kitaplar
9 Vitaminler, yapıları, enerji metabolizmasındaki enzimlerin yapısında bulunan vitaminler, vitamin eksiklikleri ve toksiteleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
10 Mineraller, enerji metabolizmasındaki reaksiyonlarındaki önemleri, mineral eksiklikleri ve toksisiteleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
11 Bioaktif Gıda Bileşenleri
  Ön Hazırlık: Kitaplar
12 Fonksiyonel Gıdalar, Nötrosötik gıdalar ve sağlık açısından önemi
  Ön Hazırlık: Kitaplar
13 Probiotik ve prebiotiklerin beslenmede önemi
  Ön Hazırlık: Kitaplar
14 Protein enrji Malnutrisyonu, Marasmus; Yeme Bozuklukları, Blumia ve Anorexia Nervosa
  Ön Hazırlık: Kitaplar
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 0
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 0
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 0
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 0
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 0
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 0
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 0
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 0
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 0
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 0
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 0
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 0
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 1 10
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 10 10
Sunum 1 1 1
Proje 1 2 2
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Understanding Nutrition, E. Whitney, S. R. Rolfes, 2005 Nutritional Biochemistry, T. Brody Beslenme, Ayşe Baysal
Materyal
Dökümanlar
Ödevler Dönem ödevi ve sunumu
Sınavlar Kısa sınav, vize, final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)