Ders Adı Gıdalarda Duyusal Kalite Kontrolü
Ders Kodu GDA-3255
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Doç.Dr. Nilgün BUDAK
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 1.) Gıdaların besinsel bileşimi öğrenilir 2.) Gıda işlemede besinsel öge değişimleri öğrenilir
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Gıda işlemenin amacı, gıda işleme ve lipitler, lipitlerin spesifik reaksiyonları, oksidatif reaksiyonlar (otooksidasyon, thermal oksidasyon, oksidatif olmayan reaksiyonlar), gıda işlemenin lipitler üzerine olan etkisi, gıda işleme ve proteinler, proteinlerin spesifik reaksiyonları, lizinoalanin oluşumu, lizinoalanin oluşumunun önlenmesi, gıda işleme ve karbonhidratlar, gıda işleme ve vitaminler, vitaminlerin stabilite özellikleri, işleme koşullarının karbonhidratlar, vitaminler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler ile tahıllar üzerine olan etkileri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri 1.) Gıda işleme yöntemlerinin olumlu/olumsuz etkilerini öğrenmek 2.) Gıda işlemede ortaya çıkabilen sağlığa zararlı bileşikleri öğrenme 3.) Gıda işleme tekniklerinin birbiriyle karşılaştırılması
Dersin Amacı Çeşitli gıda işleme yöntemlerinin gıdalarda meydana getirdiği besinsel ögelerdeki değişimler hakkında bilgi vermek
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Gıda işlemenin amacı
  Ön Hazırlık: -
2 Gıda işleme ve lipitler
  Ön Hazırlık: -
3 Oksidatif reaksiyonlar
  Ön Hazırlık: -
4 Gıda işlemenin lipitler üzerine olan etkisi
  Ön Hazırlık: -
5 Gıda işleme ve proteinler
  Ön Hazırlık: -
6 Proteinlerin spesifik reaksiyonları
  Ön Hazırlık: -
7 Lizinoalanin oluşumu ve önlenmesi
  Ön Hazırlık: -
8 Gıda işleme ve karbonhidratlar
  Ön Hazırlık: -
9 Gıda işleme ve vitaminler
  Ön Hazırlık: -
10 Vitaminlerin stabilite özellikleri
  Ön Hazırlık: -
11 Gıda işlemenin et ve ürünleri üzerine olan etkisi
  Ön Hazırlık: -
12 Gıda işlemenin süt ve ürünleri üzerine olan etkisi
  Ön Hazırlık: -
13 Gıda işlemenin meyve ve sebzeler üzerine olan etkisi
  Ön Hazırlık: -
14 Gıda işlemenin tahıllar üzerine olan etkisi
  Ön Hazırlık: -
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 0
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 0
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 0
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 0
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 0
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 0
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 0
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 0
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 0
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 0
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 0
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 0
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 78    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu -
Diğer Kaynaklar Effects of processing on food lipids, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: protein, Mauron 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Witting, L.A. & Dimick P.S. 1984. Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Vitamins, Ritter E.D., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Milk and Milk Products, Rolls, B.A., 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Effect of processing on nutritive value of food: Canning, Lamb F.C., Farrow R.P. and Elkins E.R. 1984, in: Handbook of Nutritive Value of Processed Food, Rechcigl, M (Ed), Second Ed., Vol. 1, CRC Press. Inc., Florida Food Chemistry. Belitz, H.-D., Grosch, Werner, Schieberle, Peter. 4th revised and extended ed., 2009, XLIV, 1070 p.
Materyal
Dökümanlar -
Ödevler -
Sınavlar -
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)