Ders Adı Yöresel ve Fonksiyonel Gıdalar
Ders Kodu GDA-801
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Yrd. Doç. Dr. Sezen COŞKUN, Yrd. Doç. Dr. H. Nilgün BUDAK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 1-Kültür alışverişini sağlamak. 2- Öğrencilerin kendi kültürlerini tanımalarını sağlamak. 3- Yöresel Gıdalar hakkında bilgiler edinmek.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Öğrencilerimizin kendi yörelerindeki kültürlerine has gıdalar hakkında çalışmalar yapmaları. Türkiye yöresel yemeklerin tanıtılması, yöresel geleneklerin aktarılması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri 1 - Öğrencilerin kendilerini tanıtmaları 2 - Öğrencilerin kendi kültürlerini tanımaları ve aktarmaları 3 - Öğrencilerin kendi memleketlerinin geleneklerini ve yöresel yemeklerini tanıtmaları 4 - Farklı yöresel sunumlar ile yöresel kültür alışverişine katkıda bulunmak.
Dersin Amacı Öğrencilerimizin kendi yörelerindeki kültürlerine has gıdaları diğer öğrencilerimize sunum, seminer ve videolar kullanarak kültür paylaşımına katkıda bulunmak.
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 Türkiye'nin bölgelere göre kültürel farklılıkları
2 Önemli kültür varlıklarımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım videoları
3 Kültür farklılıklarının yöresel yemek kültürüne katkısı
4 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
5 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
6 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
7 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
8 Vize
9 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
10 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
11 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
12 Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili öğrenci sunumları
13 Final sınavları
14 Final sınavları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Hijyen ve Sanitasyon Kurallarını Uygulamak 0
2 Laboratuar Tekniklerini Uygulamak 0
3 Gıdalarda Mikrobiyolojik Analizler Uygulamak 0
4 Gıdalarda Kimyasal Analizleri Uygulamak 0
5 Gıdalarda Fiziksel Analizleri Uygulamak 0
6 Gıdalarda Duyusal Analizleri Uygulamak 0
7 Gıda Mevzuatını Bilmek ve Analiz Sonuçlarını Değerlendirmek 0
8 Kalite Yönetim Sistemlerini Uygulamak 0
9 Araştırma ve Değerlendirme/İzleme Yapmak 0
10 İletişim ve Bilişim Bilgisine sahip olmak 0
11 Çevre ve İnsan Sağlığını Koruma Kurallarına Uymak 0
12 Matematik İle İlgili Uygulamalar Yapmak 0
13 Etik Değerleri Bilmek ve Uygulamak 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 40
Devam 14 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 2 30
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 30
Finalin Başarıya Oranı 70
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 11 2 22
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 3 7 21
Ödevler 2 7 14
Sunum 2 2 4
Proje 2 5 10
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 2 10 20
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 93    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Ders Notu 1- Türkiye'nin bölgelere göre kültürel farklılıkları Ders Notu 2- Önemli kültür varlıklarımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım videoları
Diğer Kaynaklar Zeynep Alkaşı, Yöresel Türk Yemekleri, Vesta Yayınları, 2013. http://www.kultur.gov.tr/
Materyal
Dökümanlar
Ödevler Türkiye'nin bölgelere göre yöresel yemekleri ile ilgili haftalık öğrenci sunumları
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)