Ders Adı Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu GIT-108
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) SÜMEYRA AYDEMİR
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak, Gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Gıda işlenmesinde çeşitli amaçlarla kullanılan katkı maddeleri, katkıların fonksiyonları, Yasalar açısından değerlendirilmesi. Gıda işlemede kullanılan katkılar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Gıda katkı maddelerinin tanımlamak ve kullanım amaçlarını sıralamak
Dersin Amacı Gıda katkı maddelerinin temel kavramlarını anlamak
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
2 Antimikrobiyal katkı maddeleri
3 Antioksidanlar
4 Emülgatörler
5 Stabilizatörler
6 Nem tutucular
7 Tatlandırıcılar
8 Renk maddeleri
9 Tat-koku maddeleri
10 Tat-koku maddeleri
11 Kelatlar
12 Asitler bazlar ve tuzlar
13 Yağla yer değiştiren maddeler
14 Diğerleri (hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları vb.)
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 2
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 0
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 0
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 0
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 0
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 0
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 0
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 3 6
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 92    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar 1)Çakmakçı S., Çelik İ., ‘Gıda Katkı Maddeleri’, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No:164, 2000, Erzurum, Türkiye. 2)Altuğ T.,’ Gıda Katkı Maddeleri’, Meta Basım, 2001,İzmir,Türkiye
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)