Ders Adı Süt Teknolojisi
Ders Kodu GIT-203
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) 6-Meryem Selcen Çoşkun
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Sütün tanımı ve bileşimi Sütün bileşimi üzerine etki eden faktörler Kaliteli süt üretimi için yapılması gerekenler İçme sütü teknolojisi Peynir teknolojisi Krema ve tereyağı teknolojisi Yoğurt teknolojisi Dayanıklı süt ürünleri teknolojisi Sütçülük yan ürünleri teknolojisi
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Sütün bileşenleri;sütün duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri; süt işletmeleri temel ekipmanları, içme sütü teknolojisi, fermente süt ürünleri teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağı teknolojisi, koyulaştırılmış süt ve süt tozu teknolojisi, dondurma teknolojisi, süt endüstrisinde kalite kontrol
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Süt ve süt ürünlerinin işleme teknolojisini öğretmek
Dersin Amacı Önemli bir gıda maddesi olan sütün ve ürünlerinin tanıtılması. Yine işlenerek değişik ürünlere dönüştürülen sütün değerlendirilme yöntemleri hakkında bilgi vermek. Öğrencilerin süt ürünlerini üretme ve kontrol etme kabiliyetlerini geliştirmek
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Sütün tanımı ve bileşimi
2 Sütün bileşimine etki eden faktörler
3 Kaliteli süt eldesi ve muhafazası
4 İşletmede süte uygulanan ön işlemler
5 Pastörize ve sterilize süt üretim teknolojisi
6 Yoğurt üretim teknolojisi
7 Peynir üretim teknolojisi
8 Kaşar ve Beyaz gibi yerli peynirlerimizin üretim teknolojileri
9 Dondurma üretim teknolojisi
10 Dayanıklı süt ürünleri üretimi teknolojisi
11 Sütçülük yan ürünlerinin değerlendirilmesi
12 Sütçülük yan ürünlerinin değerlendirilmesi
13 Süt ve ürünlerinde kalite ve kontrol uygulamaları
14 Bir süt işletmesinin ziyaret edilmesi ve üretim hattının takip edilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 4
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 3
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 3
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 0
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 0
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 2 3 6
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 12 12
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Üçüncü, 2005. Süt ve Mamülleri Teknolojisi http://www.rpaulsingh.com/animated%20figures/animationlisttopic.htm http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/home.html
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)