Ders Adı Beslenme İlkeleri
Ders Kodu GIT-215
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Okan BAYRAM
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Beslenmenin büyüme ,gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah etmek Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlamak Besin gruplarını sıralamak ve işlenerek saklama yöntemlerini ana hatlarıyla belirtmek Özel durumlarda beslenmenin normal durumda beslenme ile arasındaki farklılıkları ana hatlarıyla belirtmek
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Kavramlar: beslenme, kalori, WHO, RDA, kalorimetre, enerji. Akdeniz, Asya, ABD beslenme piramitleri ve yapılan son önemli değişiklikler ve nedenleri. Sindirim sistemi, protein, karbonhidrat ve lipitlerin sindirimleri ve sistemdeki önemli enzimler. Başlıca enerji veren beslenme grupları ve önemleri: proteinler, karbonhidratlar, lipitle, kalori miktarları, gerekli günlük enerji sağlamada ne kadar tüketilmeleri ve hesaplama yöntemleri, vücuttaki metabolizmaları. Kolesterol, yapısı, vücuttaki görevleri, kandaki LDL ve HDL miktarları, bitkisel yağların beslenmede önemi, balık yağları ve omega yağ asitlerinin sağlık üzerine etkileri. Suyun vücuttaki önemi ve görevleri. Vitamin ve mineraller, eksikliklerinde görülen rahatsızlıklar, toksik etkileri, günlük tavsiye edilen miktarları ve kaynakları. Sağlıklı gıda ingrediyenleri, lifler, antioksidantlar, Vit C, Vit E,likopen, tocopferoller, CLA, selenyum, çinko vb.Beslenmenin sağlık üzerine etkileri: kalp hastalıkları, kanser, şeker, obezite
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Besinlerin insan vücudundaki metabolizması.
Dersin Amacı Besinlerin insan vücudundaki metabolizması.
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Beslenmenin tanımı, durumu ve önemi
2 Doğru beslenme kuralları
3 Gıda bileşenleri ve besinlerin görevleri
4 Gıdaların sindirimi, emilimi ve kullanımı
5 Karbonhidratlar ve lipitler
6 Proteinler, Nükleik asitler, Enzimler
7 Enerji metabolizması ve Hormonlar ve Metabolizma
8 Su ve mineraller
9 Besin gurupları
10 Vitaminler
11 Besleyici olmayan maddeler
12 Katkı öğeleri, Besinlerin işlenerek saklanması, İçecekler
13 Probiyotikler,yemek planlama
14 İnsanların durumuna göre beslenme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 4
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 4
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 4
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 4
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 0
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 4 4
Sunum 2 5 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 90    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar 1-Demirci, M., Beslenme, Rebel Yayıncılık, 2002 2-Baysal, A., Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi, 2004. 3-Demirci, M., Beslenme. Rebel Yayıncılık, 2002
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)