Ders Adı Beslenme İlkeleri
Ders Kodu GIT-215
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları Baysal, A. 2007. Beslenme Güzel Seydim, Z.B. 2016. Fonksiyonel Beslenme
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Temel Kavramlar, Karbonhidratlar, Proteinler, Lipitler, Vitaminler, Su ve Mineraller, Enerji Metabolizması, Besinler, Özel Durumlarda Beslenme
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Besinlerdeki besin öğelerinin yapıları, fonksiyonları, sınıflandırılması, kaynakları, önerilen günlük alım değerleri hakkında bilgi vermek. Besin grupları ve bazı özel durumlarda beslenmeye ilişkin bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Beslenme ile ilgili temel kavramları öğrenir.
2 Besin öğeleri, vücuttaki işlevleri ve sindirim mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Besin gruplarını öğrenir ve muhafaza yöntemlerini ana hatlarıyla bilir.
4 Özel durumlarda beslenme hakkında bilgi sahibi olur.
Hafta Konular  
1 Beslenmenin tanımı ve önemi
2 Karbonhidratlara Genel Bakış
3 Karbonhidratlara Genel Bakış
4 Lipitlere Genel Bakış
5 Lipitlere Genel Bakış
6 Proteinlere Genel Bakış
7 Proteinlere Genel Bakış
8 Vitaminler ve Önemi
9 Su ve Mineraller
10 Su ve Mineraller
11 Enerji Metabolizması
12 Besin Grupları
13 Besin Grupları
14 Özel Durumlarda Beslenme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 1
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 0
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 0
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 0
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 0
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 1
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 4 4
Sunum 2 5 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 90    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar, Karbonhidratlar, Lipitler, Proteinler, Vitaminler, Su ve Mineraller, Enerji Metabolizması, Besinler, Özel Durumlarda Beslenme Ders Notları
Diğer Kaynaklar Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar, Karbonhidratlar, Lipitler, Proteinler, Vitaminler, Su ve Mineraller, Enerji Metabolizması, Besinler, Özel Durumlarda Beslenme Ders Notları
Materyal
Dökümanlar Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar, Karbonhidratlar, Lipitler, Proteinler, Vitaminler, Su ve Mineraller, Enerji Metabolizması, Besinler, Özel Durumlarda Beslenme Ders Notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)