Ders Adı Beslenme İlkeleri
Ders Kodu GIT-215
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) 4-Nurgül ŞENOL
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Beslenmenin büyüme ,gelişme ve sağlık üzerine etkilerini izah etmek Yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan sorunları tanımlamak Besin gruplarını sıralamak ve işlenerek saklama yöntemlerini ana hatlarıyla belirtmek Özel durumlarda beslenmenin normal durumda beslenme ile arasındaki farklılıkları ana hatlarıyla belirtmek
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Kavramlar: beslenme, kalori, WHO, RDA, kalorimetre, enerji. Akdeniz, Asya, ABD beslenme piramitleri ve yapılan son önemli değişiklikler ve nedenleri. Sindirim sistemi, protein, karbonhidrat ve lipitlerin sindirimleri ve sistemdeki önemli enzimler. Başlıca enerji veren beslenme grupları ve önemleri: proteinler, karbonhidratlar, lipitle, kalori miktarları, gerekli günlük enerji sağlamada ne kadar tüketilmeleri ve hesaplama yöntemleri, vücuttaki metabolizmaları. Kolesterol, yapısı, vücuttaki görevleri, kandaki LDL ve HDL miktarları, bitkisel yağların beslenmede önemi, balık yağları ve omega yağ asitlerinin sağlık üzerine etkileri. Suyun vücuttaki önemi ve görevleri. Vitamin ve mineraller, eksikliklerinde görülen rahatsızlıklar, toksik etkileri, günlük tavsiye edilen miktarları ve kaynakları. Sağlıklı gıda ingrediyenleri, lifler, antioksidantlar, Vit C, Vit E,likopen, tocopferoller, CLA, selenyum, çinko vb.Beslenmenin sağlık üzerine etkileri: kalp hastalıkları, kanser, şeker, obezite
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Besinlerin insan vücudundaki metabolizması.
Dersin Amacı Besinlerin insan vücudundaki metabolizması.
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 5
2 3
3 4
4 4
5 4
6 4
7 0
8 1
9 1
10 1
11 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar 1-Demirci, M., Beslenme, Rebel Yayıncılık, 2002 2-Baysal, A., Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi, 2004. 3-Demirci, M., Beslenme. Rebel Yayıncılık, 2002
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)