Ders Adı Gıda Biyoteknolojisi
Ders Kodu GIT-221
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Özcan BULANTEKİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Biyoteknoloji ve gıda biyoteknolojisini tanımlamak Biyoteknolojinin gıdalarda kullanım alanlarını sıralamak
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği Biyoteknolojinin tanımı ve uygulama alanları, sterilizasyon teknikleri, enzim teknolojisi ve mühendisliği, biyokimyasal sistemlerin endüstride uygulanmaları ile ilgili son gelişmeler.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Biyoteknolojinin gıdalarda kullanım alanlarını sıralanması
Dersin Amacı Öğrencinin gıda biyoteknolojisi, bu konudaki yeni gelişmeler ve gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Moleküler gıda biyoteknolojisine giriş
2 Nükleik asit biokimyası
3 Genetik mühendisliği teknikleri
4 Mikrobiyal sentez ve üretim- vitamin, aroma ve diğer ürünler
5 Enzim biyoteknolojisi
6 Yağa uygulanan biyoteknoloji
7 Doku kültürü tekniği
8 Mikrobiyal transferler
9 Mikrobiyal transferler
10 Biyoteknolojideki son gelişmeler
11 Biyoteknolojinin sosyal etiği ve kısıtlamaları
12 Ekonomik bakış açısı
13 Tek-hücre proteini
14 Gıda biyoteknolojisinin gıda endüstrüsine potansiyal etkileri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 5
3 Elde ettiği teorik bilgileri pratikte uygulama becerisini gösterebilmek 3
4 Bireysel ve grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmak 2
5 Gıda sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları tanıma ve çalışma prensiplerini anlamalarını sağlamak 5
6 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
7 Gıda ürünleri alanında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek ve makinelerin kullanımını sağlayacak kadar İngilizce bilgisine sahip olmak 2
8 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 0
9 Gıda sektöründe sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
10 Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak 2
11 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 4 8
Sunum 2 4 8
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 92    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Biyokimya Mühendisliği (Biyoteknoloji), Prof. Dr. Burhan Pekin, Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi Yayınları, İzmir, 1983.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)