Ders Adı Gıda Ambalajlama Teknolojisi
Ders Kodu GIT-223
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Okan BAYRAM
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları Gıdalar için ambalajlama ve paketlemenin önemini öğretmek
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
-
Dersin İçeriği 1. Ambalajın Tanımı, Önemi ve Fonksiyonları 2. Gıdalardaki Bozulmalar ve Kinetik Reaksiyonları 3. Ambalaj Materyalleri a. Cam b. Metal c. Kağıt d. Ahşap e. Plastik f. Kompozitler (lamine materyaller) 4. Ambalajlama Teknikleri ve Otomasyonu 5. Ambalaj Tasarımı ve Gıdalarda Raf Ömrünün Belirlenmesi 6. Spesifik Gıdaların Ambalajlanması a. Neme Duyarlı Gıdalar b. Oksijene Duyarlı Gıdalar c. Donmuş Gıdalar d. Et ve Ürünleri 7. Aseptik Ambalajlama 8. Modifiye ve Kontrollü Atmosfer ile Ambalajlama 9. Gıda-Ambalaj Etkileşimleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Gıdalar için ambalajlama ve paketlemenin önemini öğretmek
Dersin Amacı Ambalajlama ve Paketlemenin temel kavramlarını anlamak
WorkPlacement Kullanılmamaktadır
Hafta Konular  
1 Ambalajın Tanımı, Önemi ve Fonksiyonları
2 Gıdalardaki Bozulmalar ve Kinetik Reaksiyonları
3 Ambalaj Materyalleri a. Cam b. Metal c. Kağıt d. Ahşap e. Plastik f. Kompozitler (lamine materyaller)
4 Ambalajlama Teknikleri ve Otomasyonu
5 Ambalaj Tasarımı
6 Gıdalarda Raf Ömrünün Belirlenmesi
7 Spesifik Gıdaların Ambalajlanması
8 Neme Duyarlı Gıdaların Ambalajlanması
9 Neme Duyarlı Gıdaların Ambalajlanması
10 Oksijene Duyarlı Gıdaların Ambalajlanması
11 Donmuş Gıdaların Ambalajlanması
12 Aseptik Ambalajlama
13 Modifiye ve Kontrollü Atmosfer ile Ambalajlama
14 Gıda-Ambalaj Etkileşimleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 5
2 4
3 3
4 0
5 0
6 0
7 2
8 0
9 2
10 0
11 0
12 0
13 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 5 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Keleş F., ‘Gıda Ambalajlama İlkeleri’, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:189, 1998, Erzurum, Türkiye.
Diğer Kaynaklar Üçüncü,"Gıda Ambalajlama Teknolojsi", Meta Basım Matbaacılık,2007,İzmir
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)