Ders Adı İşletme Yönetimi ve Pazarlama
Ders Kodu OPT-3150
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Gökhan BAYRAKTAR
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği İşletme Yönetimi İle İlgili Temel Kavramlar, İşletme Tipleri, Yönetsel prosedürler, İşletmenin açılması, Yönetim Fonksiyonları,Üretim,, Reklam ve Pazarlama, Pazarlama Teknikleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı İşletmelerin kuruluşu, yönetimi, finansmanı ve pazarlama teknikleri ile ilgili temel prensipleri kazandırmak, çağdaş yaklaşımları öğretmek ,yönetme ve sorun çözme yeteneklerini kazandırmak.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 10
Uzmanlık/Program Dersi 10
Destek Dersi 40
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 20
Aktarılabilir Beceri Dersi 20
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 1) İşletmelerin kuruluşlarını ve türlerini öğrenir.
2 2) İşletme yönetimi ile ilgili temel bilgileri öğrenir.
3 3) İşletmenin finansmanını sağlamayı ve yönetmeyi öğrenir.
4 4) Pazarlama teknikleri ile ilgili temel prensipleri öğrenir.
5 5) Zaman ve kriz yönetimini öğrenir.
6 6)Çatışma ve Stres yönetimini öğrenir.
7 7) İşletmelerin hukuksal yapısını ve çevresini öğrenir.
8 8) İşletme yönetimi ve pazarlama ile ilgili gelişmeleri takip etme, araştırma ve uygulama becerileri kazanır.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 İşletme, İşletme Yönetimi İle İlgili Temel Kavramlar,İşletme Biliminin özellikleri, Amaçları,İlkeleri, İşletmelerin Çevresi, İşletmelerde Etik ve Sosyal Sorumluluk
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
2 İşletmelerin Sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
3 İşletmelerin Kuruluşu, Büyümesi ve Kapasitesi
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
4 İşletme Fonksiyonları; Yönetim
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
5 İşletme Fonksiyonları; Üretim, Pazarlama, Finansman,Muhasebe, İnsan Kaynakları, Halkla İlişkiler ve AR-Ge
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
6 Pazarlama Anlayışı ve Pazarlama ile İlgili Kavramlar
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
7 Pazar ve Tüketici Çeşitleri
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
8 Pazarlama Çevresi, Stratejik Pazarlama ve Planlaması
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
9 Pazarlama Bilgi Sistemi ve Pazarlama Araştırması
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
10 Pazar Bölümleme, Hedef Pazar Seçimi ve Konumlandırma
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
11 Ürün ve Fİyat Karması
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
12 Tutundurma ve Dağıtım
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
13 Katılımcılar(Personel - Müşteri), Fiziksel Kanıtlar ve Süreç Yönetimi
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
14 Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar
  Ön Hazırlık: ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 optisyenlik Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 2
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır 1
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır 5
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 1
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 1
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 4
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir 4
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 3
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3
11 insan anatomisi ve fizyolojisi, gözün anatomik ve fizyolojik yapısı, göz sağlığı, göz hastalıkları, göz hastalıkları teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak 3
12 Optisyenlik kanunu, yönetmeliği, mevzuatı, optik mağazalarında kullanılan medula sistemi ile işletme yönetimi ve pazarlama hakkında bilgi sahibi olmak. 5
13 Gözlük yapımı ve bakımı hakkında; yeterli teorik ve pratik bilgi ile Numaralı optik camlarını hatasız ölçme ve çerçeve türlerinde gözlük yapabilme becerisine sahip olma. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 100    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
Diğer Kaynaklar ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
Materyal
Dökümanlar ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer ÜNSALAN,E. ve ŞİMŞEKER,B.(2012).İşletme Yönetimi I-II.Ankara:Detay Yayıncılık BABACAN,M.(Ed.).2013).İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara:Detay Yayıncılık MUCUK,İ.(2012).Pazarlama İlkeleri.İstanbul:Türkmen Kitabevi
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules