Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Önder KIZILKAN  
e-mail : onderkizilkan@isparta.edu.tr  
Telefon : 0 246 214 67 75  
Fax : 0 246 214 68 99  
AKTS Koordinatörü : Dr. Öğretim Üyesi MEVLÜT YUNUS KAYACAN  
e-mail : mevlutkayacan@isparta.edu.tr  
Telefon : 0246 214 6804  
Fax : 0246 214 68 99  
Adres : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 32260/ISPARTA  
Genel Bilgi : Makine Mühendisliği, en basit anlatımıyla; her türlü mekanizmaların, mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin konstrüksiyonu, imalatı, imalat planlanması, montajı, bakım-onarımı ve işletmesi konularında eğitim, araştırma ve çalışma yapan mühendislik dalıdır. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Makine Mühendisliği diplomasına sahip tümleşik bilgi ve kavramlarla donatılmış bir öğrenci, teorik bilgilerine ilave olarak işyeri eğitimi ve fakültenin laboratuar imkanları sayesinde elde edeceği uygulama tecrübesi sayesinde yüksek teknolojili firmalarda öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahip olacaktır. Bir makine mühendisinin sahip olması gereken özellik şu iki temel unsur arasındaki dengeyi kurabilmesidir; modelleme-analiz ve deneysel çalışma-donanım uygulama yeteneğidir. Bir makine sisteminin dizaynındaki sinerji ve entegrasyon geleneksel bir disiplinden çok disiplinler bileşkesidir.  
Edinilen Ünvan : Makine Mühendisi  
Yeterlilik Düzeyi : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Kabul Koşulları : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl ülke çapında merkezi olarak gerçekleştirilen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile girilmektedir. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Fakülte ve Yüksekokullarında öğrenci olma hakkı kazanan aday, Rektörlükçe ilan edilen süre içinde yine Rektörlükçe belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : Makine Mühendisliği Bölümü kontenjan dahilinde Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Çift Anadal ve Mühendislik Tamamlama programları ile öğrenci kabul etmektedir.  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri :  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : Makine Mühendisliği çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. Örnek olarak şunlar verilebilir: 1. Dizayndan sorumlu mühendis olarak mühendislik ofislerinde, 2. Ar-Ge'den sorumlu mühendis olarak araştırma geliştirme laboratuvarlarında, 3. Üretimden sorumlu mühendis olarak üretim sanayinde, 4. Dizayndan, işletmeden, planlamadan, bakımdan ve Lojistikten sorumlu mühendis olarak sanayi sektöründe 5. Servis mühendisi olarak servis hizmetlerinde  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : Yeterli şartları sağlamaları koşuluyla değişik displinlerde; Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği programlarında Çift Anadal ve Yandal imkanları mevcuttur.  
Programın Amaçları : Makine Mühendisliği Bölümünün amacı aşağıda verilen özelliklere sahip Makine Mühendisleri yetiştirmektir: 1. Problemleri kavrama, analiz etme ve çözmede kullanabilmeleri için matematik, fen ve mühendislik alanında temel teknik bilgi ve becerilere sahip olmak, 2. Bu bilgi ve becerileri kullanarak endüstride veya çalışılan başka ortamlarda yeni bilgiler, fikirler veya ürünler geliştirmek ve geliştirdikleri yeni bilgi ve fikirleri uygulamaya dökmek, 3. Makine mühendisliği mesleğinin uygulandığı ulusal ve uluslararası kurumlarda, lider ve/veya disiplinlerarası takımların elemanı olarak görevler üstlenmek, 4. Bu amaçla etkin sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisine sahip olmak, mesleğinin sosyal, kültürel, çevresel ve etik gibi farklı alanlardaki sorumluluklarının ve etkilerinin bilincinde olmak, 5. Kendi imkanlarıyla çalışma, açılacak eğitim kurslarına katılma ve/veya lisansüstü seviyesinde eğitim alma gibi farklı öğrenme yöntemlerle yaşam boyu öğrenime devam etmenin ve beraber çalışacağı kişileri de bu anlamda motive etmenin önemini anlamak, 6. Makine Mühendisliğinin maliyet ve verimliliği de kapsayacak şekilde mekanik ve elektronik tasarım başlıkları altında yer alan tasarıma ve/veya imalata dönük her türlü işlem aşamasında bilgi ve deneyim sahibi olmak.  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : Arasınav(%40), Yarıyıl sonu sınavı(%60)  
Mezuniyet Koşulları : Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak, toplam 60 işgünü staj ve toplam 1 dönem işyeri eğitimi almak.  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : Tam Zamanlı