Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Sınıf : 1/Dönemi : 1
ASC-3101
Pişirme Yöntemleri I
Zorunlu 5 8 Yazdır
ASC-3103
Hijyen Sanitasyon
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-3105
Mutfak Sanatlarına Giriş
Zorunlu 3 4 Yazdır
ASC-3107
Mutfak Kalite Yönetimi
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-3109
Genel Turizm
Zorunlu 3 3 Yazdır
ASC-3111
Yiyecek İçecek Servisi
Zorunlu 3 3 Yazdır
ASC-3113
Soslar
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-3115
İş Sağlığı Güvenliği ve Mevzuatı
Zorunlu 2 2 Yazdır
ING-3000
İngilizce
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı26,0030,00
Sınıf : 1/Dönemi : 2
ASC-3102
Pişirme Yöntemleri II
Zorunlu 5 8 Yazdır
ASC-3104
Soğuk Mutfak
Zorunlu 5 5 Yazdır
ASC-3106
Dünya Mutfakları
Zorunlu 5 5 Yazdır
ASC-3150
Menü Planlama
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3152
Ziyafet Mutfağı
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3154
Mutfak Çeşitleri
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3156
Mesleki İngilizce I
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3158
Mutfak Yönetimi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3160
Mutfak Ürünleri
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3162
Dosyalama Arşivleme
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3164
Pastacılık ve Ekmekçilik
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3166
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı27,0030,00
Sınıf : 2/Dönemi : 1
ASC-3201
Yöresel Mutfaklar
Zorunlu 6 7 Yazdır
ASC-3203
Pastane Ürünleri
Zorunlu 6 7 Yazdır
ASC-3205
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü
Zorunlu 3 4 Yazdır
UOS-3000
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
ASC-3251
Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3253
Yiyecek İçecek Endüstrisinde Yeni Trendler
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3255
Mesleki İngilizce II
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3257
Özel Mutfak
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3259
Balık Yemekleri
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3261
Gösteri Servisi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3263
Konukla İletişim
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-3265
Türk Mutfağı
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı26,0030,00
Sınıf : 2/Dönemi : 2
ATA-3000
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Zorunlu 4 4 Yazdır
MYO-3000
İşyeri Eğitimi
Zorunlu 4 4 Yazdır
MYO-3001
İşyeri Eğitimi Uygulamaları
Zorunlu 7 10 Yazdır
MYO-3004
Kurum Stajı (Aşçılık)
Zorunlu 0 8 Yazdır
TUR-3000
Türk Dili
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı19,0030,00
Toplam98,00120,00
      
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Isparta Meslek Yüksekokulu
BAS-804
Sigortacılık Ürünleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
DIT-803
Dış Ticaret İşlemler
Seçmeli 2 3 Yazdır
HIT-801
Güzel Konuşma Teknikleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
IKY-808
Kariyer Planlama
Seçmeli 2 3 Yazdır
ISY-805
Proje Yönetimi
Seçmeli 2 3 Yazdır
LOJ-806
Lojistik ve Teknoloji
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
PAZ-802
Satışçı Eğitimi
Seçmeli 2 3 Yazdır
SKI-804
Sağlık Sigortacılığı ve Geri Ödeme Yöntemleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
      
Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Mustafa YILDIRAN  
e-mail : gurkankalkan@sdu.edu.tr  
Telefon : -0246 211 3118  
Fax : -  
AKTS Koordinatörü : Öğr. Gör. Berrin ARSLAN  
e-mail : -  
Telefon : -  
Fax : -  
Adres : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Isparta Meslek Yüksek Okulu Çünür Isparta  
Genel Bilgi : -Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 Eğitim Öğretim yılında tek program olarak Turizm ve Otelcilik ön lisans programı ile açılmıştır. Aşçılık programı ise 2014 yılında normal öğretim 40 kontenjanla öğrenci alımına başlamıştır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 60 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.  
Edinilen Ünvan : Aşçılık Meslek Elemanı  
Yeterlilik Düzeyi : -  
Kabul Koşulları : -Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve ?Aşçılık Programı? için yeterli YGS 6 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : -Programa Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile sınavsız geçiş yoluyla ya da yatay geçiş ile gelen öğrenciler, daha önce alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri : -  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : -Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, ?Aşçı? unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler..  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : -Aşçılık ön lisans programlarını başarı ile bitiren öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakülte/yüksekokulların Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.  
Programın Amaçları : Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : -  
Mezuniyet Koşulları : Bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için tüm dersleri almış ve başarmış olması, uygulamaları, 45 günlük zorunlu yaz stajı ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması ve Toplam 120 AKTS krediyi tamamlaması gereklidir.  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : -Tam zamanlı  
Ders-Program Öğrenme Çıktıları
Ders PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 PÇ12 PÇ13 PÇ14 PÇ15
Mutfak Kalite Yönetimi 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Genel Turizm 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Yiyecek İçecek Servisi 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Soslar 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
İş Sağlığı Güvenliği ve Mevzuatı 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Pişirme Yöntemleri I 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Hijyen Sanitasyon 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mutfak Sanatlarına Giriş 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
İngilizce 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Dünya Mutfakları 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Soğuk Mutfak 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Pişirme Yöntemleri II 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Menü Planlama 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Ziyafet Mutfağı 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mesleki İngilizce I 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Mutfak Ürünleri 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0