Adres
|
:
|
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Yalvaç Meslek Yüksekokulu Yalvaç Isparta
|
|
Genel Bilgi
|
:
|
03 Ekim 1992 tarihinde Akdeniz Üniversitesine bağlı olarak açılan Yalvaç Meslek Yüksekokulu, Isparta'da kurulan Süleyman Demirel Üniversitesi'ne 23 Aralık 1992' de yapılan bir protokol ile bağlanmıştır.
1995 yılında yapımına başlanan yeni binaya 1997 yılında taşınılmıştır. Yalvaç Meslek Yüksekokulu ilçe merkezine 2 km mesafede kurulmuş olup, 165.000 m2 arazi üzerinde 11200 m2 kapalı alanlı eğitim bloklarında ve idari binalarında hizmet vermektedir.
|
|
Edinilen Ünvan
|
:
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Elemanı
|
|
Yeterlilik Düzeyi
|
:
|
--------
|
|
Kabul Koşulları
|
:
|
Aday öğrenciler lise diploması ile YGS ve LYS merkezi sınavlardan aldıkları puanla ÖSYM tarafaından yerleştirilir.
|
|
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.)
|
:
|
Daha önce eğitim gördükleri programdan yatay geçiş yapan öğrenciler başarılı oldukları derslerden ders kredilerinin denk olması durumunda muaf tutulurlar.
|
|
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk
|
:
|
Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
|
|
Programın Hedefleri
|
:
|
Türkiye ve dünya turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu, Otel işletmeciliği alanında gerekli olan tüm teorik ve sektörel deneyime sahip, mesleğinin gerektirdiği düzeyde en az iki yabancı dile hakim, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilen, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından izleyen, insani ilişkileri kuvvetli, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, kaliteli insan gücünü yetiştirmektedir. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca Ağırlama Hizmetleri alanının temel ilkelerini ve ağırlama endüstrisi işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilmelerinin yanında;
• Mesleği ile ilgili mevzuatı takip eden ve ticari belgeleri kullanabilen,
• İş hayatında meslek ahlakının önemini bilen,
• Bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilen, bilgi depolayabilen, depolanmış bilgileri kullanabilen,
• Mesleği ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanabilen,
• Gıda üretim, tüketim süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları uygulayabilen,
• Mesleği ile ilgili temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilen ve uygulayan,
• Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerilerine sahip,
• Mesleği ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini kullabilen,
• Alanı ile ilgili bölümde hizmet üretim, tüketim süreçlerindeki giriş, çıkış, ön muhasebe işlemleri esaslarını bilen ve uygulayan
Öğrenciler mezun etmek programın ana hedefini oluşturmaktadır.
|
|
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri
|
:
|
Turizm Meslek elemanı turizm ve konaklama sektöründe kaynakları, varlıkları, zamanı, işlemi ve iş gücünü yönetmek konusunda bir iş yerine bağlı olarak yönetime katkı vererek rol üstlenen veya kendi iş yerinde yönetim fonksiyonlarını icra eden kişidir.
|
|
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı
|
:
|
Bu programdan mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavı ile fakültelerin turizm ve otel işletmeciliği, konaklama yönetimi ve işletme bölümlerine yerleşmeye hak kazanabilirler. Ayrıca Anadolu Üniversitesi açık Öğretim Fakültesinin işletme, iktisat ve konaklama yönetimi bölümlerine sınavsız dikey geçiş yapabilirler. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler ALES sınavına girerek Lisansüstü eğitime devam edebilirler. Kamu kurum ve bankalarında görev alabilirler. Özel şirketlerin halkla ilişkiler departmanında görev alabilirler.
|
|
Programın Amaçları
|
:
|
Bu nedenle mesleki eğitimin önemi giderek artmış ve işletmelerin başarısı iyi yetişmiş, nitelikli insan gücüne bağlı hale gelmiştir. Ağırlama Hizmetleri programında, sektörün gelişmesine katkıda bulunulabilecek mesleki bilgi ve becerisi yüksek, mesleğinin gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerine vakıf, yabancı dil bilen, mesleki sorumluluğunu bilen insan gücü yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrencilerin; turizm sektörünün tüm dallarında, turizm kaynaklarını, turizm varlıklarını, zamanı ve iş gücünü yönetme, bir işletmeyi sevk ve idare etme vasıflarına sahip beceri ve vizyon sahibi bireyler olmaları amaçlanmaktadır.
|
|
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları
|
:
|
Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği uygulanır. %40 vize, %60 final
|
|
Mezuniyet Koşulları
|
:
|
Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak ve toplam 60 işgünü staj yapmak
|
|
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim)
|
:
|
Tam zamanlı
|
|