Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Ulusal Kredi AKTS Print
1. Sınıf Güz Dönemi (1. Yarıyıl)
ING-3000
İngilizce
Zorunlu 4 4 Yazdır
TRM-3101
Önbüro Hizmetleri
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3103
Genel Turizm
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3105
Kat Hizmetleri
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3107
Turizm Ekonomisi
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3113
İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3115
Konukla İletişim
Zorunlu 2 2 Yazdır
TRM-3117
Mesleki Yabancı Dil I
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3119
Yiyecek İçecek Servisi I
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
TRM-3121
Önbüroda Vardiya İşlemleri
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı29,0030,00
1. Sınıf Bahar Dönemi (2. Yarıyıl)
TRM-3104
Otel İşletmeciliği
Zorunlu 3 4 Yazdır
TRM-3112
Mesleki Yabancı Dil II
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3162
Yiyecek İçecek Servisi II
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
TRM-3168
Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri I
Zorunlu 4 5 Yazdır
TRM-3152
Genel Alan Kontrolü
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3154
Otel İşletmelerinde Maliyet Kontrolü
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3164
Önbüroda Oda İşlemleri
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3166
Konuk Giriş Çıkış İşlemler
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3170
Genel Turizm
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3172
Turizm Ekonomisi
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı27,5030,00
2. Sınıf Güz Dönemi (3. Yarıyıl)
TRM-3201
Turizm Pazarlaması
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3203
Tur Operatörlüğü ve Seyahat Acentacılığı
Zorunlu 3 4 Yazdır
TRM-3263
Kalite Yönetim Sistemleri
Zorunlu 3 3 Yazdır
TRM-3269
Otelcilik ve Otomasyon Sistemleri II
Zorunlu 4 5 Yazdır
UOS-3000
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
TRM-3251
Turizmde Bilgi Teknolojileri
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3255
Menü Planlama
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3261
Önbüroda Raporlama İşlemleri
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3265
Turizm Coğrafyası
Seçmeli 3 3 Yazdır
TRM-3267
Kongre Seminer Organizasyonu
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı27,0030,00
2. Sınıf Bahar Dönemi (4. Yarıyıl)
ATA-3000
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Zorunlu 4 4 Yazdır
MYO-3010
İşletmede Mesleki Eğitim
Zorunlu 15 15 Yazdır
MYO-3014
Kurum Stajı
Zorunlu 0 8 Yazdır
TUR-3000
Türk Dili
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0033,00
Toplam108,50123,00
      
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Isparta Meslek Yüksekokulu
HIT-801
Güzel Konuşma Teknikleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
IKY-811
Bağımlılıkla Mücadele
Seçmeli 2 3 Yazdır
LOJ-806
Lojistik ve Teknoloji
Seçmeli 2 3 Yazdır
MVU-800
Bilgisayarlı Muhasebe
Seçmeli 0 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
SKI-804
Sağlık Sigortacılığı ve Geri Ödeme Yöntemleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
      
Bölüm Başkanı : Dr. Öğretim Üyesi GÜNSELİ GÜÇLÜTÜRK BARAN  
e-mail : gunselibaran@isparta.edu.tr  
Telefon : 2146705  
Fax :  
AKTS Koordinatörü : Bulunamadı  
e-mail : mehmetkucukyaman@isparta.edu.tr  
Telefon : 2146705  
Fax :  
Adres : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Isparta Meslek Yüksekokulu Çünür Kampusu / ISPARTA / TÜRKİYE  
Genel Bilgi : Turizm ve Otel İşletmeciliği programı, Turizm sektöründe hizmet üretim süreçlerinde görev alabilecek ve yönetime yardımcı olacak veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlayan bir yükseköğrenim programıdır. Isparta Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı normal öğretim ile yüz yüze iki yıllık eğitim süresini kapsar. Bölümde İngilizce bilgisine sahip olmayanların yaralanabileceği seçmeli 1 yıllık yabancı dil hazırlık sınıfı imkanı vardır. Ayrıca dersler arasında ilk yıl zorunlu İngilizce dil dersi konulmuş ve seçmeli bir yabancı dil dersi ile dil bilgilerini pekiştirmeleri amaçlanmıştır. 1.sınıfta turizm işletmelerindeki departmanları ve işleyişini tanımaya yönelik mesleki ve kültürel dersler verilmektedir. Öğrenciler, ilgileri ve becerileri doğrultusunda tercih yapabilmeleri için seçmeli derslerle uzmanlaşmaya yönelik olarak desteklenmektedir.  
Edinilen Ünvan : Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Elemanı  
Yeterlilik Düzeyi :  
Kabul Koşulları : Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan YKS sonucuna göre kayıt hakkı kazanmaktadırlar. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Af kanunu ile eğitimine devam edebilir.  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : Turizm ve Otel İşletmeciliği Programına yapılan yatay geçiş başvuruları KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE hususlarına göre değerlendirilir.  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri : Programın hedefi; Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu, özellikle konaklama işletmeciliği alanında gerekli olan tüm teorik ve sektörel deneyime sahip, mesleğinin gerektirdiği düzeyde en az bir yabancı dile hakim, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilen, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından izleyen, insani ilişkileri kuvvetli, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, kaliteli insan gücünü yetiştirmektedir. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca Ağırlama Hizmetleri alanının temel ilkelerini ve ağırlama endüstrisi işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilmelerinin yanında; • Mesleği ile ilgili mevzuatı takip eden ve ticari belgeleri kullanabilen, • İş hayatında meslek ahlakının önemini bilen, • Bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilen, bilgi depolayabilen, depolanmış bilgileri kullanabilen, • Mesleği ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanabilen, • Gıda üretim, tüketim süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları uygulayabilen, • Mesleği ile ilgili temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilen ve uygulayan, • Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerilerine sahip, • Mesleği ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilen, • Alanı ile ilgili bölümde hizmet üretim, tüketim süreçlerindeki giriş, çıkış, ön muhasebe işlemleri esaslarını bilen ve uygulayan Öğrenciler mezun etmek programın ana hedefini oluşturmaktadır.  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : Turizm sektörü Meslek Elemanı, Ağırlama - Hizmet Sektöründe kaynakları, varlıkları, zamanı, süreçleri ve iş gücünü yerine getirebilen, çalıştığı müessesede fonksiyonel yönetime katkı sağlayabilen veya kendi iş yerinde yönetim fonksiyonlarını icra edebilen kişidir.  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : Bu programdan mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavı ile Turizm ve otel işletmeciliği Yüksekokullarının, Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, İşletme veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin İşletme, Turizm İşletmeciliği bölümlerine yerleşmeye hak kazanabilirler. Açık Öğretim Fakültesinin İktisat, İşletme, Konaklama Yönetimi (lisans) bölümlerine geçiş yapabilirler. • İşletme • İşletme-İktisat • Konaklama İşletmeciliği • Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği • Konaklama ve Turizm İşletmeciliği • Turist Rehberliği • Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik • Turizm ve Otel İşletmeciliği • Turizm ve Rehberlik Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) sınavına girerek Lisansüstü eğitime devam edebilirler. Kamu kurumlarında ve özel sektörde görev alabilirler.  
Programın Amaçları : Turizm sektörü, yabancı dil ve bilgi teknolojilerine hakim, nitelikli, eğitimli insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle mesleki eğitimin önemi giderek artmış ve işletmelerin başarısı iyi yetişmiş, nitelikli insan gücüne bağlı hale gelmiştir. Turizm ve Otel İşletmeciliği programında, sektörün gelişmesine katkıda bulunulabilecek mesleki bilgi ve becerisi yüksek, mesleğinin gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerine vakıf, yabancı dil bilen, mesleki sorumluluğunu bilen insan gücü yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrencilerin; turizm sektörünün tüm dallarında, turizm kaynaklarını, turizm varlıklarını, zamanı ve iş gücünü yönetme, bir işletmeyi sevk ve idare etme vasıflarına sahip beceri ve vizyon sahibi bireyler olmaları amaçlanmaktadır.  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğrencileri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne tabidir.  
Mezuniyet Koşulları : Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak ve toplam 60 işgünü stajını tamamlamış olmaktır.  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : 1. Teorik Derse dayalı yöntem 2. Görsel ve Uygulamalı eğitime dayalı yöntem 3. Örnek olay ve problem çözme becerisini geliştirmeye dayalı yöntem 4. Tartışmaya dayalı yöntem gibi ders işleme metodları uygulanmaktadır. Bu yöntemler kendi içlerinde laboratuar çalışmaları, işletme uygulamaları, proje çalışmaları ve teknik gezilerle desteklenmektedir. Tam zamanlı eğitim bulunmaktadır.