Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Ulusal Kredi AKTS Print
1. Sınıf Güz Dönemi (1. Yarıyıl)
ASC-4101
Pişirme Yöntemleri I
Zorunlu 4,5 8 Yazdır
ASC-4103
Hijyen Sanitasyon
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4105
Mutfak Sanatlarına Giriş
Zorunlu 3 4 Yazdır
ASC-4107
Mutfak Kalite Yönetimi
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4109
Genel Turizm
Zorunlu 3 3 Yazdır
ASC-4111
Yiyecek İçecek Servisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
ASC-4113
Soslar
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4115
İşçi Sağlığı Güvenliği ve Mevzuatı
Zorunlu 2 2 Yazdır
ING-3000
İngilizce
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
1. Sınıf Bahar Dönemi (2. Yarıyıl)
ASC-4102
Pişirme Yöntemleri II
Zorunlu 4,5 8 Yazdır
ASC-4104
Soğuk Mutfak
Zorunlu 4 5 Yazdır
ASC-4106
Dünya Mutfakları
Zorunlu 4 5 Yazdır
ASC-4150
Menü Planlama
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4152
Ziyafet Mutfağı
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4154
Mutfak Çeşitleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4156
Mesleki İngilizce I
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4158
Mutfak Yönetimi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4160
Mutfak Ürünleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4162
Dosyalama ve Arşivleme
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4164
Pastacılık ve Ekmekçilik
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4166
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4168
Mutfak Sanatlarına Giriş
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4170
Mutfak Kalite Yönetimi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4174
Türk Mutfağı
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı24,5030,00
2. Sınıf Güz Dönemi (3. Yarıyıl)
ASC-4205
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol
Zorunlu 3 4 Yazdır
ASC-4267
Pastane Ürünleri
Zorunlu 5 8 Yazdır
UOS-3000
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
ASC-4251
Yemek Stistliği ve Fotoğrafçılık
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4253
Yiyecek İçecek Endüstrisinde Yeni Trendler
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4255
Mesleki İngilizce II
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4263
Konukla İletişim
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4269
Yöresel Mutfaklar
Seçmeli 5 6 Yazdır
ASC-4271
Vejetaryen ve Diyet Mutfak Uygulamaları
Seçmeli 5 6 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
2. Sınıf Bahar Dönemi (4. Yarıyıl)
ATA-3000
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Zorunlu 4 4 Yazdır
MYO-3010
İşletmede Mesleki Eğitim
Zorunlu 15 15 Yazdır
MYO-3014
Kurum Stajı
Zorunlu 0 8 Yazdır
TUR-3000
Türk Dili
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0033,00
Toplam99,50123,00
      
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Isparta Meslek Yüksekokulu
HIT-801
Güzel Konuşma Teknikleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
IKY-811
Bağımlılıkla Mücadele
Seçmeli 2 3 Yazdır
LOJ-806
Lojistik ve Teknoloji
Seçmeli 2 3 Yazdır
MVU-800
Bilgisayarlı Muhasebe
Seçmeli 0 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
SKI-804
Sağlık Sigortacılığı ve Geri Ödeme Yöntemleri
Seçmeli 2 3 Yazdır
      
Bölüm Başkanı : Dr. Öğretim Üyesi GÜNSELİ GÜÇLÜTÜRK BARAN  
e-mail : gunselibaran@isparta.edu.tr  
Telefon : 02462146705  
Fax :  
AKTS Koordinatörü : Öğr. Gör. MEHMET ANIL KÜÇÜKYAMAN  
e-mail : mehmetkucukyaman@isparta.edu.tr  
Telefon : 2146705  
Fax :  
Adres : Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Isparta Meslek Yüksek Okulu Çünür Isparta  
Genel Bilgi : Isparta Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı 2009 yılında normal öğretim 40 kontenjanla öğrenci alımına başlamıştır. Programda teorik bilgiyi desteklemek ve pekiştirmek için 60 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.  
Edinilen Ünvan : Aşçılık Meslek Elemanı  
Yeterlilik Düzeyi : -  
Kabul Koşulları : ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girmeleri ve Aşçılık Programı için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir. Af Kanunu ve Yatay Geçiş Sınavı ile öğrenci kabulü yapılmaktadır.  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : Yatay geçiş başvurusu yapan öğrenciler kurumlararası yatay geçiş koşullarına uygun olarak öncelikle ilgili komisyon tarafından değerlendirilir. Kurumlararası Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönerge temel alınır. Öğrenci kabul işlemi sonucu bazı derslerden muaf tutulabilirler.  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri : -  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : -Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb. rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb. isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : -Aşçılık ön lisans programlarını başarı ile bitiren öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakülte/yüksekokulların Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.  
Programın Amaçları : Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : -  
Mezuniyet Koşulları : Bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için tüm dersleri almış ve başarmış olması, uygulamaları, stajı ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması ve toplam 120 AKTS krediyi tamamlaması gereklidir.  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : -Tam zamanlı