Adres
|
:
|
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu
Yazla Mah. Eski Hükümet Binası PK 32500 Eğirdir-ISPARTA - TÜRKİYE
|
|
Genel Bilgi
|
:
|
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu YÖK Genel Kurulunun 06.02.1995 tarihli kararıyla açılmıştır. 1995–1996 Öğretim Yılında İktisadi ve İdari Programlar Bölümü "Turizm ve Otelcilik" Programına Ek Kontenjan ile 43 öğrenci alınarak Eğitim ve Öğretim başlamıştır.
Turizm ve konaklama sektöründe hizmet üretim süreçlerinde görev alabilecek ve yönetime yardımcı olacak veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücünü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarıyıllık bir yüksek öğretim programıdır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı da eğitim süresi 2 yıldır. İki yıl süresinde dört dönemde öğrenciler yiyecek içecek ve mutfak ile ön büro kat bölümlerinin derslerinin yanında yabancı dil iletişim ticari matematik gibi dersleri almaktadırlar.
|
|
Edinilen Ünvan
|
:
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği Meslek Elemanı
|
|
Yeterlilik Düzeyi
|
:
|
|
|
Kabul Koşulları
|
:
|
Öğrenciler, Lise Diploması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı sonucuna göre kayıt hakkı kazanmaktadırlar. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir
|
|
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.)
|
:
|
Üniversitemiz ders bilgi paketinde her bir ders için öğretim elemanı tarafından belirlenen öğretim yöntem ve teknikleri bulunmaktadır. Her bir dersin öğrenme-öğretme yöntemi dersin çıktısında yer alan “Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri” başlığı altında verilmektedir.
Öğretim Elemanı Merkezli Yöntemler; düz anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, seminer, konferans, gösterim, Tartışma Yöntem ve Teknikleri; büyük grup tartışması, küçük grup tartışması, münazara, beyin fırtınası, zıt panel tekniği, çember tekniği, altı şapkalı düşünme tekniği, örnek olay yöntemi, zihin haritası,
Öğrenci Merkezli Yöntem ve Teknikler; Problem Çözme Yöntemi, Ödev, Proje Hazırlama, Tez Hazırlama, Rapor Yazma, Alan Çalışması, Sosyal Faaliyet, Arazi Çalışması, Bireysel Çalışma Yöntemi, Grup
Çalışması Yöntemi, Uygulama, Staj, Yerinde Uygulama ,Mesleki Faaliyet, Gösterip Yaptırma yöntemi/ Bilgisayar destekli öğretim yöntemi ,Benzetim tekniği, Rol oynama yöntemi, Drama tekniği, Sınıf Dışı Öğretim/Gezi gözlem yöntemi, Deney ve laboratuvar yöntemi, Aktif Öğrenme Teknikleri Okuma, İstasyon tekniği ,Akvaryum tekniği, Konuşma halkası tekniği, Görüş geliştirme tekniği, Balık kılçığı tekniği (Neden-sonuç diyagramı), Kavram haritaları, Eğitsel oyunlar, Ters-yüz öğrenme, Tasarımı, Mikro öğretim yöntemleri kullanılmaktadır.
ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KILAVUZU (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/204644)
|
|
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk
|
:
|
Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
|
|
Programın Hedefleri
|
:
|
Türkiye ve dünya turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu, Otel işletmeciliği alanında gerekli olan tüm teorik ve sektörel deneyime sahip, mesleğinin gerektirdiği düzeyde en az iki yabancı dile hakim, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilen, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, dünya turizmindeki en son gelişmeleri yakından izleyen, insani ilişkileri kuvvetli, vizyonu geniş ve sürekli gelişime açık, kaliteli insan gücünü yetiştirmektedir. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca Ağırlama Hizmetleri alanının temel ilkelerini ve ağırlama endüstrisi işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilmelerinin yanında;
• Mesleği ile ilgili mevzuatı takip eden ve ticari belgeleri kullanabilen,
• İş hayatında meslek ahlakının önemini bilen,
• Bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili yazışmalar yapabilen, bilgi depolayabilen, depolanmış bilgileri kullanabilen,
• Mesleği ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanabilen,
• Gıda üretim, tüketim süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları uygulayabilen,
• Mesleği ile ilgili temizlik, bakım, muhafaza süreçlerindeki işlemleri, teknikleri ve esasları bilen ve uygulayan,
• Büro düzeni ve personel yönetimi konusunda uygulama becerilerine sahip,
• Mesleği ile ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini kullabilen,
• Alanı ile ilgili bölümde hizmet üretim, tüketim süreçlerindeki giriş, çıkış, ön muhasebe işlemleri esaslarını bilen ve uygulayan
Öğrenciler mezun etmek programın ana hedefini oluşturmaktadır.
|
|
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri
|
:
|
Turizm Meslek elemanı turizm ve konaklama sektöründe kaynakları, varlıkları, zamanı, işlemi ve iş gücünü yönetmek konusunda bir iş yerine bağlı olarak yönetime katkı vererek rol üstlenen veya kendi iş yerinde yönetim fonksiyonlarını icra eden kişidir.
|
|
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı
|
:
|
Bu programdan mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavı ile fakültelerin turizm ve otel işletmeciliği, konaklama yönetimi ve işletme bölümlerine yerleşmeye hak kazanabilirler. Ayrıca Anadolu Üniversitesi açık Öğretim Fakültesinin işletme, iktisat ve konaklama yönetimi bölümlerine sınavsız dikey geçiş yapabilirler. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler ALES sınavına girerek Lisansüstü eğitime devam edebilirler. Kamu kurum ve bankalarında görev alabilirler. Özel şirketlerin halkla ilişkiler departmanında görev alabilirler.
|
|
Programın Eğitim Amaçları
|
:
|
Günümüzde turizm sektörü, yabancı dil ve bilgi teknolojilerine hakim, nitelikli, eğitimli insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle mesleki eğitimin önemi giderek artmış ve işletmelerin başarısı iyi yetişmiş, nitelikli insan gücüne bağlı hale gelmiştir. Turizm ve otel işletmeciliği programında, sektörün gelişmesine katkıda bulunulabilecek mesleki bilgi ve becerisi yüksek, mesleğinin gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerine vakıf, yabancı dil bilen, mesleki sorumluluğunu bilen insan gücü yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrencilerin; turizm sektörünün tüm dallarında, turizm kaynaklarını, turizm varlıklarını, zamanı ve iş gücünü yönetme, bir işletmeyi sevk ve idare etme vasıflarına sahip beceri ve vizyon sahibi bireyler olmaları amaçlanmaktadır.
|
|
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları
|
:
|
Turizm ve otel işletmeciliği Programı öğrencileri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne tabidir.
|
|
Mezuniyet Koşulları
|
:
|
Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak ve toplam 60 işgünü staj yapmak
|
|
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim)
|
:
|
1. Derse dayalı yöntem
2. Probleme dayalı yöntem
3. Görsel ve uygulamalı yöntem
4. Tartışmaya dayalı yöntem gibi ders işleme metodları uygulanmaktadır. Bu yöntemler kendi içlerinde laboratuar çalışmaları, uygulamalar, proje çalışmaları ve teknik gezilerle desteklenmektedir.
|
|
|