Her Öğrenci için, öğrenci iş yükü Dönemlik 30 AKTS , Yıllık 60 AKTS Kredisi olmalıdır.
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Ulusal Kredi AKTS Print
1. Sınıf Güz Dönemi (1. Yarıyıl)
ASC-4101
Pişirme Yöntemleri I
Zorunlu 4,5 8 Yazdır
ASC-4103
Hijyen Sanitasyon
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4105
Mutfak Sanatlarına Giriş
Zorunlu 3 4 Yazdır
ASC-4107
Mutfak Kalite Yönetimi
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4109
Genel Turizm
Zorunlu 3 3 Yazdır
ASC-4111
Yiyecek İçecek Servisi
Zorunlu 2,5 3 Yazdır
ASC-4113
Soslar
Zorunlu 2 2 Yazdır
ASC-4115
İşçi Sağlığı Güvenliği ve Mevzuatı
Zorunlu 2 2 Yazdır
ING-3000
İngilizce
Zorunlu 4 4 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
1. Sınıf Bahar Dönemi (2. Yarıyıl)
ASC-4102
Pişirme Yöntemleri II
Zorunlu 4,5 8 Yazdır
ASC-4104
Soğuk Mutfak
Zorunlu 4 5 Yazdır
ASC-4106
Dünya Mutfakları
Zorunlu 4 5 Yazdır
ASC-4150
Menü Planlama
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4152
Ziyafet Mutfağı
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4156
Mesleki İngilizce I
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4158
Mutfak Yönetimi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4160
Mutfak Ürünleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4164
Pastacılık ve Ekmekçilik
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4168
Mutfak Sanatlarına Giriş
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4170
Mutfak Kalite Yönetimi
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4174
Türk Mutfağı
Seçmeli 3 3 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı24,5030,00
2. Sınıf Güz Dönemi (3. Yarıyıl)
ASC-4205
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrol
Zorunlu 3 4 Yazdır
ASC-4267
Pastane Ürünleri
Zorunlu 5 8 Yazdır
UOS-3000
Üniversite Ortak Seçmeli I
Zorunlu 2 3 Yazdır
ASC-4251
Yemek Stistliği ve Fotoğrafçılık
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4253
Yiyecek İçecek Endüstrisinde Yeni Trendler
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4255
Mesleki İngilizce II
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4259
Balık Yemekleri
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4263
Konukla İletişim
Seçmeli 3 3 Yazdır
ASC-4265
Türk Mutfağı
Seçmeli 2,5 3 Yazdır
ASC-4269
Yöresel Mutfaklar
Seçmeli 5 6 Yazdır
ASC-4271
Vejetaryen ve Diyet Mutfak Uygulamaları
Seçmeli 5 6 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı25,0030,00
2. Sınıf Bahar Dönemi (4. Yarıyıl)
ATA-3000
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Zorunlu 4 4 Yazdır
MYO-3014
Kurum Stajı
Zorunlu 0 8 Yazdır
MYO-3020
İşletmede Mesleki Eğitim
Zorunlu 20 20 Yazdır
TUR-3000
Türk Dili
Zorunlu 4 4 Yazdır
ASC-4206
Yiyecek İçecek Sektöründe Kariyer Planlama
Seçmeli 2 2 Yazdır
ASC-4208
Baharatlar ve Kahve Kültürü
Seçmeli 2 2 Yazdır
Yarıyıl Akts Toplamı30,0038,00
Toplam104,50128,00
      
Üniversite Ortak Seçmeli Dersleri
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Kredi AKTS Print
Eğirdir Meslek Yüksekokulu
BYA-803
Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
MYO-803
Girişimcilik
Seçmeli 2 3 Yazdır
PSB-801
Ekoturizm
Seçmeli 2 3 Yazdır
UOS-8002
Kültürel Miras
Seçmeli 2 3 Yazdır
      
Bölüm Başkanı : Öğr.Gör.(Okutman) Çetin MEYDAN  
e-mail : cetinmeydan@isparta.edu.tr  
Telefon : -02463116661  
Fax : -02463116394  
AKTS Koordinatörü : Öğr. Gör. Fatih HERDEM  
e-mail : fatihherdem@isparta.edu.tr  
Telefon : -02463116661  
Fax : -02463116394  
Adres : -Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Yazla Mah. Eski Hükümet Binası PK 32500 Eğirdir-ISPARTA - TÜRKİYE  
Genel Bilgi : Aşçılık Programı, yiyecek-içecek sektöründe nitelikli iş gücü yetiştirmeyi amaçlayan iki yıllık bir ön lisans programıdır. Program kapsamında öğrencilere temel mutfak becerileri, gıda güvenliği, beslenme, menü planlama, Türk ve dünya mutfağı uygulamaları gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Mezunlar, otel, restoran, catering firmaları ve turizm işletmeleri gibi alanlarda istihdam edilebilirler.  
Edinilen Ünvan : Aşçılık Meslek Elemanı  
Yeterlilik Düzeyi : Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için tüm dersleri başarıyla tamamlamaları, genel not ortalamasının en az 4.00 üzerinden 2.00 olması ve toplamda 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca, uygulamalı derslerde ve staj çalışmalarında başarılı olmaları zorunludur. Tüm bu koşullar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve ilgili üniversitenin ön lisans eğitim-öğretim yönetmeliğine uygun olarak belirlenir.  
Kabul Koşulları : Programa, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile merkezi yerleştirme sistemi aracılığıyla öğrenci kabul edilir. Yurt dışı öğrenciler ise üniversitenin belirlediği koşulları sağlamaları durumunda kabul edilir.  
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.) : Üniversitemiz ders bilgi paketinde her bir ders için öğretim elemanı tarafından belirlenen öğretim yöntem ve teknikleri bulunmaktadır. Her bir dersin öğrenme-öğretme yöntemi dersin çıktısında yer alan “Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri” başlığı altında verilmektedir. Öğretim Elemanı Merkezli Yöntemler; düz anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, seminer, konferans, gösterim, Tartışma Yöntem ve Teknikleri; büyük grup tartışması, küçük grup tartışması, münazara, beyin fırtınası, zıt panel tekniği, çember tekniği, altı şapkalı düşünme tekniği, örnek olay yöntemi, zihin haritası, Öğrenci Merkezli Yöntem ve Teknikler; Problem Çözme Yöntemi, Ödev, Proje Hazırlama, Tez Hazırlama, Rapor Yazma, Alan Çalışması, Sosyal Faaliyet, Arazi Çalışması, Bireysel Çalışma Yöntemi, Grup Çalışması Yöntemi, Uygulama, Staj, Yerinde Uygulama ,Mesleki Faaliyet, Gösterip Yaptırma yöntemi/ Bilgisayar destekli öğretim yöntemi ,Benzetim tekniği, Rol oynama yöntemi, Drama tekniği, Sınıf Dışı Öğretim/Gezi gözlem yöntemi, Deney ve laboratuvar yöntemi, Aktif Öğrenme Teknikleri Okuma, İstasyon tekniği ,Akvaryum tekniği, Konuşma halkası tekniği, Görüş geliştirme tekniği, Balık kılçığı tekniği (Neden-sonuç diyagramı), Kavram haritaları, Eğitsel oyunlar, Ters-yüz öğrenme, Tasarımı, Mikro öğretim yöntemleri kullanılmaktadır. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KILAVUZU (https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/204644)  
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk : Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.  
Programın Hedefleri : 1) Aşçılığın temel prensiplerini ve mutfak hijyen bilgisini aşılamak. Gıda, mutfak ekipmanları ve zamanın etkin kullanımı konularında genel bilgi vermek. 2) Menü planlama, yemek pişirme, gıda güvenliği ve atık yönetimi konularında bilgi vermek. 3) Öğrencilerin, güncel bilgi ve teknolojiler ışığında ve mesleki etik değerlere bağlı kalarak mutfak bilgi ve becerilerini kullanabilmelerini sağlamak 4) Ekip üyeleri ve diğer departmanlar ile iş birliği içerisinde çalışabilen öğrenciler yetiştirmek. 5) Yiyecek içecek profesyonelleri ve yiyecek hizmetini alan bireyler ile sürdürebilir ve etkili iletişim kurabilen öğrenciler yetiştirmek. 6) Yiyecek içecek hizmetleri alanında sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar çerçevesinde sosyal sorumluluk faaliyetlerinde yer alan öğrenciler yetiştirmek. 7) Türk Mutfağı ve uluslararası mutfak kültürlerini aktarıp, her kültüre uygun yemek, aperatif ve tatlı ürünlerini üretebilecek öğrenciler yetiştirmek.  
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri : Aşçılık Programı mezunları; otel mutfaklarında, restoranlarda, catering şirketlerinde, gemi mutfaklarında, hastane, okul ve fabrika yemekhanelerinde aşçı, şef yardımcısı veya mutfak sorumlusu olarak çalışabilirler. Ayrıca kendi iş yerlerini açarak girişimci olarak faaliyet gösterebilirler.  
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı : Aşçılık Programı mezunları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik gibi lisans programlarına geçiş yapabilirler.  
Programın Eğitim Amaçları : 1) Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası mutfak kültürü (culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şef adayları yetiştirmek. 2) Öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilerek iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim, yönetim, hijyen ve ilkyardım becerilerini kazandırmak. 3) Yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilecek, kendi işletmelerini kurabilecek veya hayat boyu öğrenme becerisine sahip insan gücü yetiştirmek. 4) Çeşitli mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiye sahip mezunlar yetiştirmek. 5) Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi öğrenciler yetiştirmek.  
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları : Değerlendirme; ara sınav, kısa sınav, ödev, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi ölçme araçlarıyla yapılır. Her dersin başarı notu, yarıyıl içi çalışmalarının ve dönem sonu sınavının katkı oranları dikkate alınarak hesaplanır. Başarı notu, 4’lük sistemde en az 2.00 olmalıdır. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için programda yer alan tüm dersleri en az “DD” harf notu ile geçmeleri ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir.  
Mezuniyet Koşulları : -Tüm teorik ve uygulamalı dersleri ve zorunlu staj çalışmalarını başarı ile tamamlamak  
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim) : Tam zamanlı ve yüzyüze öğretim